Permon, Zaříkávač chmele

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13073

    #1

    Permon, Zaříkávač chmele

    Zaříkávač chmele czyli zaklinacz chmielu

    Uwarzone w kooperacji z kontraktowym Nomádem.

    Tak wyglądają zaklinacze: http://ochutnavkovapivnice.cz/beer_i...vac_chmele.jpg

    Alk.Obsah alkoholu: 7,5 %
    Ekstr. 17,5° Plato
    Goryczka: 100 IBU (EBU)

    Double IPA. Chmiele amerykańskie (nie podali jakie)

    Aromat: trochę mango i cytrusów, ciut ziołowości, z tyłu trochę ciastkowej słodowości
    Piana - wysoka, trwała, zostaje na szkle
    Barwa - mętne złoto wpadające nieco w tony jasnej herbaty
    Wysycenie - średniowysokie, musujące
    Smak - tony grejpfruta, pomarańczy, trochę żywic. Goryczka początkowo dość wysoka, ale stopniowo idzie w kierunku zdecydowanej, zalegającej i nieco ściągającej. Podstawa słodowa jak na styl nie jest ciężka, całkiem przyjemna, biszkoptowa. Alkohol lekko wyczuwalny, rozgrzewający. Porządne chmielenie wyczuwalne również dzięki lekkiej ostrości na ustach.
    Treściwość - zdecydowanie pełne, ale nie jest bardzo ciężkie

    Dobre. Pomimo wysokich parametrów ma dobrą pijalność.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13073

    #2
    fotka:
    Attached Files

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13073

      #3
      Honza Kočka & Nomád czyli legenda konraktowego piwowarstwa i kraftu w Czechach cały czas działa https://www.facebook.com/PivovarNomad/

      Według informacji z etykiety (butelka PET 1 l.) wygląda to teraz, że to marka Nomáda uwarzona w Permonie, a nie Permon przy współpracy Nomáda jak było wcześniej



      Piwo ma te same parametry, wciąż nie wiadomo jakie chmiele, no i te legendarne 100 IBU

      Aromat - chmiel na pierwszym miejscu, ale słód też wyraźny. Są cytrusy i inny kwaskowe owoce, trochę owoców tropikalnych, ciastkowa słodowość
      Piana - wysoka, zwarta, trwalsza z długim kożuszkiem, zostaje trochę na szkle
      Barwa - zamglony bursztyn
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak - od początku uderza wysoka goryczka z tonami grejpfruta i trochę żywicznością. Słodowa kontra z lekko słodkim karmelem, trochę biszkoptem. Goryczka długa, trochę zalegająca. Alkohol niewyczuwalny, ciut rozgrzewa na finiszu
      Treściwość - spora

      Ejlowy oldskul - silny chmiel na goryczkę, ale zacieranie nie jest wytrawne, piwo jest pełne ciała, dzięki czemu jest dobra pijalność. Nie ma tu jakiś złożonych niuansów, wirtuozerii, ale te legendarne 100 IBU, które dobrych kilka lat temu podniecało tzw. hopheadów jak kibiców walki Gołoty, przypomina dziś tamten etap "kraftu".

      Solidne



      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13073

        #4
        foto (PET): Click image for larger version

Name:	P1130917.jpg
Views:	25
Size:	22,3 KB
ID:	2342494

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Moon Lark, IPA India Pale Ale
          darekd
          6,7% alk.

          "piwo z amerykańskim cytrusowo-żywicznym chmielem" ale nie podali jakie chmiele i nie wiadomo czy tylko z amerykańskimi.

          Aromat - głównie chmielowa żywiczność, ciut cytrusów
          Piana - dość niska, dość trwała z kożuszkiem
          Barwa -...
          2025-06-05, 21:09
        • darekd
          Sierra Nevada, Hazy Little Thing
          darekd
          Weteran kraftu z Kalifornii.

          Javox wspominał o wersji "session" tego piwa:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...y-little-thing

          to ma 6,7% alk., 35 IBU,
          chmiele:...
          2023-08-23, 23:25
        • e-prezes
          Węgrzce, Warszawska 170a, Czeskie piwo
          e-prezes
          Sklep przy drodze do Krakowa. Widać go po żółtym balonie z napisem jak w tytule. Trzeba zjechać w boczny zjazd, bo wejście jest od parkingu w bocznej uliczce.
          Przeważnie czynny od 12 do 20, w weekend trochę specyficzniej, niedziela nieczynna.

          8 kranów z piwem do petek (14-20...
          2025-07-11, 11:20
        • Shedao
          Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
          Shedao
          Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

          Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
          2025-01-07, 15:16
        • darekd
          Browar Zakładowy, Sezon Grzewczy
          darekd
          czyli koźlak z syropem klonowym.

          Ekstr. 16%
          Alk. 7%

          Aromat - no czuć, że jest ten syrop, Tak wyraźny, że już na starcie jest obawa, że to będzie ulepek. W tle jakaś taka trudna do określenia mniej przyjemna nuta (po przelaniu łodygowo-ziemista), która wraz...
          2024-12-07, 02:25
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...