Hustopeče, Hradní 11° Rubín

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4885

Hustopeče, Hradní 11° Rubín

Nazwa piwa dokładnie odzwierciedla jego barwę. Jest prawie klarowne, jedynie lekko opalizuje.
    Piana beżowa, wysoka na około 4 cm, gęsta ale na powierzchni poszarpana i z dziurami przypominając pumeks. Jest bardzo trwała, w trakcie picia warstwa 1 cm utrzymuje się aż do dna, a na ściance kufla przeciwległej do tej gdzie piłem zostaje jedna gruba plama.
    Zapach bardzo wyraźny, mocna słodowa paloność i sypka zbożowa kawa wąchana wprost z torebki.
    W smaku palony słód jest jeszcze wyraźniejszy, potem czarny razowiec (a właściwie jego skórka) i kakaowy proszek. Goryczka mocna chmielowo-kakaowa.
    Wysycenie ciut powyżej średniej ale ujdzie.
    Bardzo mi smakowało to piwo, jak na 11° jest bardzo wyraziste. Pijąc w ciemno pomyślał bym, że to jakiś stout. Chyba pierwszy raz zdarzyło mi się spróbować rubinowego piwa z tak wyraźnymi cechami rasowego ciemniaka. Jak mi powiedziała pani właścicielka przy zwiedzaniu, te piwo zawiera dużo słodów karmelowych i barwiących.
    Podane w średniowysokim gładkim kuflu firmowym, podkładki są.
    Piliśmy 18.04.2016 w browarze, cena 29 kč.
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• dadek
    Hustopeče, Hradní 2, Hradní pivovar
    dadek
    Przyjechaliśmy do browarku w Hustopeči 18.04.2016, a 3 dni wcześniej hucznie świętowano pierwszą rocznicę jego uruchomienia. Odłożyliśmy wizytę gdyż z powodu tłumów nie było by możliwości zwiedzenia browarku. Drugim powodem było to, że w soboty i niedziele nie kursują tu pociągi...
    2016-06-08, 01:18
  • dadek
    Hustopeče, Hradní 12° světlá
    dadek
    Kolor złoty, piwo najbardziej mętne ze wszystkich w tym browarku.
    Piana wysoka na 3-4 cm, gęsta, drobnooczkowa, równomierna. Po kilku łykach opada do kożuszka z grubszą obręczą, ponad nią trochę plam.
    Zapach ciasteczkowo-słodowy z lekką nutą piwniczną.
    Smakowo przyjemnie...
    2016-06-05, 23:14
  • dadek
    Hustopeče, Hradní 11° polotmavá
    dadek
    Polotmavé to to piwo nie jest, raczej ciemnozłote, również jedynie leciutko zmętnione. Jak się dowiedziałem od właścicielki, mała mętność tutejszych piw to rezultat odstania przez 4 dni w tanku pośredniczącym przed rozlewem do kegów. Domieszka słodu karmelowego jest symboliczna....
    2016-06-05, 22:55
  • dadek
    Hustopeče, Hradní 10° světlá
    dadek
    Piwo koloru bladożółtego, leciutko zmętnione.
    Piana biała, bardzo gęsta, jednorodna, trochę pofalowana. Utrzymywała się długo, w trakcie picia gruby kożuch i sporo śladów na szkle.
    Zapach słodowy, lekko piwniczny.
    W smaku wyrazista chmielowa goryczka na podstawie chlebowej,...
    2016-06-05, 20:23
  • heckler
    Czechy, Týn nad Vltavou, Pivovarská 510, Vltavotýnský pivovar
    heckler
    Týn nad Vltavou to historyczne miasto w Kraju Południowoczeskim, położone po obu brzegach Wełtawy niedaleko ujścia Lužnicy.
    Pomimo, że Vltavotýnský pivovar Týn nad Vltavou działa już parę lat, bo od grudnia 2019 roku, jakoś tak nie było okazji go odwiedzić.
    Pierwsza pisemna...
    2025-08-26, 09:50
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...