Vyškov, Dubmistr

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

    #1

    Vyškov, Dubmistr

    Znów kolejny jasny wypust z morawskiego Vyškova. Poza ciekawą nowofalową serią Cross the World browar znany jest z licznego klonowania swoich lagerów pod różnymi markami. Teraz niby premiumizujemy się, bo leżakujemy světlého ležáku w dębowych pojemnikach przez 60 dni.
    Piwo ma 5,0% alkoholu.

    Ciemnozłota barwa. Przejrzysta.
    Biała, dość drobna w teksturze piana. Niewysoka po nalaniu ale stosunkowo długo siedzi kożuchem na powierzchni.
    Aromat umiarkowanie wycofany. Lekko chmielowy, z przeważającym balansem w kierunku słodowych nut. Nieznaczny, tolerowalny diacetyl. Jest coś jeszcze... trudno to zdefiniować, takie jakby mokre drewno?
    Smak jak na styl jest wybitnie wytrawnie ostry. A na ostrość tą składa się kilka elementów - wydatna cierpkość, łodygowa, wyraźna gorzkość, a także elementy mokrego drewna, podobnie jak w zapachu. Dopiero w posmakach przebija się nieśmiało coś ze słodszych, słodowych, ziarnistych odcieni.
    Nagazowanie średnie, odczuwalne.
    Butelka ze smutnie banalną etykietą, do tego odklejającą się na rogach, podobnie jak krawatka. Czarny kapsel, a na kontrze nawet nie podali miejsca warzenia, jakby wszyscy nabywcy musieli wiedzieć, że Czech Beverage Industry Company a.s z praskim adresem to właściciel Pivovaru Vyškov ve Vyškově.

    Piwo jednostronne. Ostre. Nieprzyjemne. Pomysł na dębinę nie przynosi chluby centrali w Pradze, choć długa nazwa na ecie brzmi profesjonalnie i MUSI być gwarantem sukcesu. Dolniak, bez wsparcia eljowych drożdży z wytrawnym drewnianym wsadem. Brawo. 60 dni w dębowej celi dla pomysłodawców.
    5,5 w skali 1-10. Skrzywiona gęba do tej pory nie wróciła do standardowych kształtów
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2016-07-26, 17:13. Powód: zapomniałem o "do" w tekście.... przez tą skrzywioną gębę :)
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Related Topics

Collapse

  • Grbuy
    Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
    Grbuy
    Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
    2023-11-30, 21:57
  • darekd
    Lupulus, Jolly Poupée
    darekd
    Znany w Polsce browar z walońskiej prowincji Luxembourg nieopodal granicy z Luksemburgiem.

    Na ecie info: "modern red beer", chmiel Styrian Golding, zaw. alk. bardzo dokładnie podana: 6,671%

    https://lupulus.be/biere/jolly-poupee-33cl

    Aromat - na początku...
    2024-12-22, 23:43
  • darekd
    The Musketeers, Troubadour Westkust
    darekd
    To piwo ma już swój wątek, ale od 2019 warzą już u siebie a nie kontraktowo:

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...adour-westkust

    Browar umieszczony jest w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...
    2024-11-24, 03:06
  • AaLeX
    Staropramen, extra chmel
    AaLeX
    Piwo kupione w polskim Aldi. Oryginalny import (jest dodatkowa naklejka w języku polskim). Alkohol 4,5%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, chmielowe produkty, drożdże. Ekstraktu brak. Piana gruba z lacingiem. Zapach siarkowo-chmielowy. Barwa złota. Smak? No cóż. Zawiodłem się na tym...
    2025-05-19, 15:44
  • bastion
    Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
    bastion
    Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
    2025-04-24, 22:25
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...