Chříč, Nebožtík Stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13084

    #1

    Chříč, Nebožtík Stout

    Na początek o samym browarze, który znajduje się w miejscowości Chříč (czyt. Chrzicz) w okolicach Pilzna. To zakład umieszczony w historycznym budynku browaru, który zakończył warzenie piwa w okresie II wojny i od tego czasy powoli niszczał.
    W 2014 roku wznowiono warzenie. Ciekawostką jest fakt, że browar prowadzi zakład pracy chronionej (coś podobnego jak nasz Spółdzielczy). Pracują w nich m.in. osoby niepełnosprawne intelektualnie i fizycznie, które zajmują się rozlewem, etykietowaniem oraz też tym, żeby pod kotłem się paliło, bo stosuje się tam historyczną technologię ogrzewania kotła piecem drzewnym:



    Teraz piwo:

    Alk. 5,5%
    Ekstr. 13%

    Aromat - nuty palone, ciut lukrecji
    Piana - niska, beżowa, gęsta, trwała
    Barwa - praktycznie czarna, pod światło refleksy bardzo ciemno rubinowe, nieprzejrzyste
    Wysycenie - łagodne, bardzo delikatnie musuje na języku
    Smak - palona goryczka z dość wyraźnym kwaskiem (od palonego jęczmienie). Posmak w ustach goryczkowy, długi, przyjemny
    Treściwość - niewysoka

    Poprawne piwo, nie jest specjalnie złożone w smaku, raczej prosty, łatwo przyswajalny stout.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13084

    #2
    Fajna etykieta nieboszczyka:
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • heckler
      Chříč, Chříč 2, Pivovar Chříč
      heckler
      Z miejscowości Liblin do miejscowości Chříč zafundowaliśmy sobie cholernie wyczerpującą wycieczkę rowerową czerwonym szlakiem.

      Budynki browaru od strony ulicy wyglądają fatalnie, jakby miały się za chwilę zawalić. Po wejściu na dziedziniec od razu widać, że jednak...
      2017-10-16, 17:21
    • slawekkazek
      200 lat browaru w Połczynie-Zdroju. Historia opowiedziana zdjęciami.
      slawekkazek
      Z okazji 200 lecie browaru w Połczynie-Zdroju ukazała się okolicznościowa książka. Nie jest to klasyczna monografia - do opowiedzenia historii browaru posłużył unikalny zbiór fotografii. Zestawione zostało tez kalendarium. Premiera książki miała miejsce 13 lipca podczas festyny na dziedzińcu...
      2025-07-21, 09:54
    • grzeber
      Mołdawia, Ghindești, Str.Fabricii 1, Rockscor
      grzeber
      Dzisiejszy wpis to jeden z dziwniejszych browarów jakie kiedykolwiek odwiedziłem. Nowoczesny i obszerny kompleks browaru, wraz z restauracją, położony jest prowincji niemal na z dala od wszystkiego. Ghindești, liczące ok. 1650 mieszkańców (za Wikipedią), to jedno z najmniejszych miast w kraju....
      2025-01-25, 17:56
    • darekd
      Giesinger, Munique Heller Bock
      darekd
      Monachijski browar z historią od 2006 r. Zaczynali bodaj w garażu a po kilkunastu latach uruchomili nowy, duży zakład.

      https://www.giesinger-braeu.de/

      6,6% alk.

      Aromat - słodowy z dojrzałymi różnymi śliwkami (słodsze, ale nuta kwaskowa też), ciut miodu,...
      2025-01-05, 23:21
    • Javox
      Wellpark (Innis & Gunn), Irish Whiskey Cask
      Javox
      Scottish Oatmeal Stout z alko 6.1%

      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Barwa - pod światło rubin ciemny.
      Gaz - średni do lekkiego.
      Aromat - ciemna owocowość, palone drewnem, węglem drzewnym.
      Smak - słodkawe, ciemne...
      2024-03-14, 19:29
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...