Staropramen, Kelt Stout
Collapse
X
-
Ostatnia zmiana dokonana przez docent; 2009-07-09, 10:53.Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje! -
Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!Comment
-
Według artykułu zrezygnowali z jego produkcji, bo żeby się takie piwo utrzymało /czeska szeroka kategoria "special") potrzeba mocnej kampanii reklamowej.
Sprzedaż Staropramena leci na łeb na szyję. Brak promocji nie dotyczy tylko ich stouta czy wita dostępnego w Czechach. Wygląda na to, że rzeczywiście niebawem może się zmienić właściciel browaru na praskim Smichowie.Comment
-
Kampanią reklamową wykreowali potrzebę wśród konsumentów i stworzyli popyt, przez stłumienie tejże kampanii reklamowej zdusili popyt (bo chyba im się przestało opylać inwestowanie w reklamę?), zamykają produkcję. Reklama ważniejsza od produktu. Konsumenci to stado piesków Pawłowa.Propad podle odborníků nezavinila jen změna chutí českých pivařů, ale také utlumení reklamních akcí pivovarů, které na začátku tisíciletí speciály mohutně podporovaly. „Aby speciál uspěl, musí se o něm vytvořit silné povědomí, což se vzhledem k prodanému množství nemusí vyplácet,“ upozorňuje analytik společnosti Cyrrus Jan Procházka. To potvrzuje i zástupkyně Staropramenu. „V roce 2001 jsme vytvořili speciální prodejní tým pečující o tyto značky,“ říká Váchová.Ostatnia zmiana dokonana przez lzkamil; 2009-07-11, 21:55.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment
-
Niezupełnie tak. Kiedy wchodzili z keltem, velvetem rośli w siłę, teraz InBEV ma tylko przyczółek w Pradze, od lat się mówi, że nie inwestują w rynek czeski, tymczasem wszedł Heineken, umocnił się SAB. Popyt nie jest przez nich zduszony, rynek tych piw w Czechach jest niewielki, taką niszę zapełniają małe browary - np. Primator. Można nawet powiedzieć, że w tym segmencie przegrali z nim
a tak bardziej serio, to moim zdaniem nie mają pomysłu na dalszą działalność w Czechach, powoli się zwijają, ale póki co jest załamanie i jest prowadzona gra na przeczekanie. Kelta szkoda, choć sama marka Staropramena nie padnie. Jeśli przejmie ich wielki koncern /na rynku czeskim nie może to być o ile pamiętam SAB, więc w gre wchodzi Heineken, ale moim zdaniem kiedyś wejdzie tam Carlsberg, bo obecnie próbuje wchodzić do marketów, nie jest wykluczone jest też wejście dużego kapitału rosyjskiego/ to może produkcja kelta zostanie kontynuowana. Jest szansa, że to piwo, ze względu na międzynarodowy charakter Pragi może się utrzymać. Bo poza stolicą Czech praktycznie się nie przyjęło.
Comment
-
„Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”
"Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".
Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.Comment
-
Może trochę przesadziłem, ale tak wynika z tego kawałka tekstu: "Likwidacji nie zawiniła tylko zmiana preferencji smakowych czeskich piwoszy ale też stłumienie kampanii reklamowych browaru, które na początku tysiąclecia znacząco wspierały piwa specjalne. Aby piwo specjalne odniosło sukces, musi się o nim wytworzyć silna świadomość, co się nie musi opłacać względem sprzedanej ilości."
Trochę niezgrabnie tłumaczę ale mniej więcej o to chodzi.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
-
To bardziej oni niezgrabnie się tłumaczą. ale przecież nie mogą się tłumaczyć w stylu: nie wiemy co dalej z nami będzie więc tymczasem tniemy koszty na tym, co najmniej nam schodziMoże trochę przesadziłem, ale tak wynika z tego kawałka tekstu: "Likwidacji nie zawiniła tylko zmiana preferencji smakowych czeskich piwoszy ale też stłumienie kampanii reklamowych browaru, które na początku tysiąclecia znacząco wspierały piwa specjalne. Aby piwo specjalne odniosło sukces, musi się o nim wytworzyć silna świadomość, co się nie musi opłacać względem sprzedanej ilości."
Trochę niezgrabnie tłumaczę ale mniej więcej o to chodzi.Comment
-
Na to wychodzi. Bełkot pijarsko-marketingowy po czesku i po polsku brzmi tak samo bełkotliwie
Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
-
Dziś kupiłem 2 flaszki tego piwa w sklepie u Joli. Sprzedawca twierdził, iż informacje o śmierci Stouta są przedwczesne. Data ważności listopad 2009.pozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiejComment