Bourganel, La Marronge

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9827

Bourganel, La Marronge

Piwo uwarzone w browarze Bourganel na zlecenie Syndicat des Producteurs de Chataignes du Var.
    Piwo ma 5%, na ecie napisano "Biere a la Chataigne de Collobrieres et du Pays des Maures".
    Napój jest złotobursztynowy, klarowny. Bardzo słaba, chwilowa piana, złożona z dużych anemicznych bąbli.
    Pachnie intensywnie słodem i (być może - się nie znam) kasztanami jadalnymi, które ponoć są dodawane do tego piwa...
    W smaku słód i karmel, także jakiś trudny do ustalenia, podobny do orzechowego, posmak. Może to kasztany jadalne...? Gazu niewiele.
    Kupiłem to piwo w krachli 0,75 (są też butelki kapslowane 0,33) w Collobrieres, w lokalnym sklepiku z wyrobami z kasztanów (np. miód, krem, mąka, galaretka, itd.) za cenę EUR 9,95.
    Ten region słynie z upraw i zbiorów kasztanów jadalnych, w sumie fajnie, że wymyślono także piwo z ich dodatkiem, mimo, iż smakowo nie zachwyca.
    Jadłem tam za to fenomenalne lody kasztanowe, ale... do rzeźnika bałem się pójść w obawie, że sprzedadzą mi tam salceson kasztanowy... .
    Nie wykluczam, że to może być to samo piwo: http://www.browar.biz/forum/showthre...ight=bourganel

Related Topics

Collapse

• Noriusz81
    Bourganel, Au Miel de Châtaignier
    Noriusz81
    Brasserie Bourganel
    Bourganel au Miel de Châtaignier
    but. 33cl, zaw. alk. 5% obj.
    najlepiej spożyć przed: lipiec 2013
    temp. serwowania: 8-10 st. C

barwa - złocista, ale nie do końca klarowna - lekko mętnawa;
    piana - początkowo ładna jak na foto...
    2013-01-31, 22:21
  • Blackbeard
    Skřečoňský Žabák, Skřečoňský Žabák 13° med-kaštan
    Blackbeard
    Ekstrakt: 13%. Alkohol: 5,1 %.

Kolor: Kasztanowy, piwo jest mętne.
    Piana: Biała, niemal wyłącznie drobnopęcherzykowa. Szybko się redukuje i po kilku minutach od przelania piwa do szkła zostaje z niej zbity pierścień przy obrzeżach kielicha i wysepka na tafli piwa....
    2020-01-20, 17:27
  • Aldach
    Browar Wechselmann w Miechowicach (Bytom)
    Aldach
    Przeglądając strony o mojej rodzinnej dzielnicy natknąłem się na informację o istniejącym tam niegdyś browarze:

Braustrasse (Browarniana-ob. Hutnicza), nazwa kulturowa nawiązująca do istniejącego tam niegdyś browaru. Obiekt ten powstał przed 1859 roku, obok tzw. Seiteneweg...
    2019-10-29, 15:35
  • heckler
    Tabor, Žižkovo nám. 18/18, Výčep
    heckler
    Nazwa krótka i w sumie nic nie mówiąca, ale okazuje się, że jest to firmowy lokal pobliskiego, rodzinnego browaru Obora. Lokal mieści się na parterze małej, ślicznej kamienicy umiejscowionej w narożniku bardzo ładnego rynku w Taborze. Genialne miejsce na podziwianie rynku i relaks przy pysznym...
    2019-07-04, 05:41
  • sibarh
    Bourganel, Verveine Velay
    sibarh
    Bourganel, Verveine Velay
    Butelka 0,33 litra, alkohol 5 %, zawiera werbenę
    Kolor - zielony, klarowny
    Piana - zielonkawa, średnio wysoka, trwała
    Zapach - słodki
    Gaz - okey
    Smak - wyraźnie słodkie, zielskość z nutą anyżowo-waniliową, średnia goryczka...
    2013-10-26, 12:29
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...