Castelain, La Bête

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

    #1

    Castelain, La Bête

    Ekstrakt NN., alk. 8 % vol.
    Skład: woda, słód jęczmienny, cukier, chmiele, cukier karmelizowany, esencje chmielowe.

    Zapach. Najpierw nic, potem leciutkie drożdże i estry, potem szmata aż wreszcie ostry alkohol.
    Piana niezła, choć po opadnięciu prawie nic; gaz spory.
    Kolor jasnobursztynowy, świetlisty, klarowny.
    Smak. Ostro alkoholowo na słodowym tle z gorzkim chmielowo-alkoholowym finiszem. Dominuje alkohol.
    Teksturę określiłbym jako adekwatną dla mniej więcej 17-tki.
    Bez subtelności, ale jakieś jest.
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

    #2
    Bestia:
    Attached Files

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Nepomucen, Nepo No Title
      darekd
      Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

      Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

      24,5% ekstr.
      10,5% alk.

      Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
      2024-11-29, 01:44
    • coder
      Cukier lekko karmelizowany
      coder
      W recepturze na piwo Debel Dubbel jest pozycja 'cukier lekko karmelizowany'.
      Jego przygotowanie wyobrażam sobie tak: cukier wsypuję na patelnię i podgrzewam, aż lekko zbrązowieje, czy tak?
      2007-03-08, 10:32
    • ART
      Midtfyns Bryghus, Rough 2 Snuf
      ART
      9,5ABV / 20,1 P
      7 różnych słodów, syrop rodzynkowy, cukier kandyzowany i morszczyn pęcherzykowaty


      pierwsze wrażenie - przegazowany domowiec

      Trochę przekombinowane, ale są suszone owoce, podpiekane nuty i nieco alkoholowości. No i dużo mocy w nim tkwi....
      2025-05-19, 07:52
    • darekd
      ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
      darekd
      Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

      Ekstr. 15%
      Alk. 6,0%

      Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
      Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
      2025-01-22, 23:57
    • darekd
      Opillia, Rizdwiane
      darekd
      Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

      12% ekstr.
      4,8 % alk.
      12 IBU

      Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
      Piana - wysoka, trwała,...
      2025-01-03, 00:50
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...