Des Sources, Saint Amand Germinal Ambrée

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marceli
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2002.10
    • 127

Des Sources, Saint Amand Germinal Ambrée

Piwo pochodzi z mikrobrowaru Brasserie de Saint-Amand(podobno nastapila zmiana nazwy i teraz to jest Brasserie des Sorces)w polnocnej Francji.Jest to piwo francuskiej klasy biere de garde.Butelka 0,75l,alk.6,5%.
    Kolor jasnego bursztynu(jak sama nazwa wskazuje),zapach niezbyt intensywny lekko floralny z dziwnym odcieniem czegos syntetycznego dla mnie to byl zapach gumy (nie chodzi mi oczywiscie o balonowa).Smak niezbyt gleboki pikantny,lekko owocowy no i ta guma(na brytyjskim forum ktos to przyrownal do bandaza,ja jednak obstaje przy gumie).Ogolnie niezle piwo pomimo tego niezwykle dziwnego posmaku ktory nie jest jednak az tak natarczywy,mysle ze jest to klasyczne wydanie biere de garde,no i tym wieksze brawa dla tak malego browarku
    Attached Files

Related Topics

Collapse

• darekd
    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
    darekd
    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
    ...
    2023-02-07, 23:16
  • darekd
    Locher, Les Frères Papinot Calvinus Ambrée
    darekd
    Półciemne piwo dolnej fermentacji.

Alk. 4,8%
    18 IBU

Aromat - słodowy z wyraźnym karmelem i jakimś delikatnym odcieniem owocowym
    Piana - umiarkowana wysokość i trwałość, dłuższa koronka
    Barwa - trochę ciemniejszy bursztyn
    Wysycenie - umiarkowane,...
    2024-09-17, 23:29
  • Prusak
    Brasserie Arcka, Nocturnal Habits
    Prusak
    West Coast IPA z francuskiego kraftu.
    A: 7%, E: nie podano
    Chmielenie: Loral, Lemondrop, Sultana, Simcoe i wynalazek w postaci Cryo.
    Barwa: pelna żółć z lekkim zmętnieniem.
    PIana początkowo wysoka, szybko do obrączki, nieliczne, słabiutkie ślady na szkle.
    W zapachu...
    2025-10-18, 19:11
  • Prusak
    Brasserie Arcka, Single Hop IPA Nectaron
    Prusak
    Mały browar kraftowy z Grenoble, a administracyjnie właściwie spod Grenoble.
    Skusiłem się na transport, bo nie miałem okazji wcześniej pić piwa na tym nowozelandzkim chmielu.
    A: 6%, E: nie podano
    Barwa ciemnożółta wpadająca w blade brązy plus mętność.
    Piana po...
    2025-10-18, 17:51
  • pebejot
    Francja, Grenoble, Rue Bressieux 6, Brasserie Neptune
    pebejot
    Malutki browar restauracyjny w samym centrum Grenoble zlokalizowany przy wąskiej cichej uliczce.
    Pięknie urządzone wnętrze nawiązuje do jego nazwy, jest dużo ozdób morskich (sieci rybackie, ryby, modele statków).
    Niewielka instalacja stoi tuż obok baru.
    Najwięcej miejsc do...
    2025-09-20, 08:56
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...