Gambrinus, l’Alsacienne C’est „CHOU“ croute!!!

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

Gambrinus, l’Alsacienne C’est „CHOU“ croute!!!

Alk. 5%, but. 0.33 l. Kupione w Riquewihr między Strasburgiem i Mulhouse, pochodzi z browaru Gambrinus w Mulhouse.
    Złociste, klarowne, umiarkowanie nagazowane, wysoka i dosyć trwała piana.
    Zapach chmielowo-ziołowy, bardzo intensywny.
    Smak potężnie goryczkowy i ziołowy a przy tym treściwy, na podniebieniu zostaje bardziej słodowy posmak. Bardzo smaczne.

Nazwa pochodzi od choucroute czyli Sauerkraut czyli popularnego alzackiego dania z mięsa i kapusty. Zawiera jakąś francuską grę słów którą nie bardzo kumam ale musi mieć jakiś związek z blond kelnerką z odsłoniętym tyłeczkiem widoczną na etykietce. Dodam jeszcze że to piwo by mi bardzo pasowało do tego dania
    Attached Files
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • Radegast
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.02
    • 1124

Podzial ten zapewne wywodzi sie od slowa chouchou, czyli np ulubieniec, reszte dopiszcie sobie sami
    Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
      Fürstlich Drehna, Gambrinus Pils
      darekd
      Piwo z przyzamkowego browaru z Brandenburgii (Dolne Łużyce). Zamek jest piękny i fajna okolica:

https://schloss-drehna.de

Ekstr. ok. 11%
      Alk. 4,8%

Pite bezpośrednio po ich "pilsie z wyższej półki"

https://www.browar.biz/forum/piwo/...
      2022-05-08, 23:26
    • pebejot
      Dania, Fredericia, Gothersgade 51, Fredericia Brewpub
      pebejot
      W mieście Fredericia od 2020 działa browar restauracyjny.
      Fredericia Brewpub zlokalizowany jest na głównym deptaku w mieście niedaleko portu.
      Jest to przytulny lokal z domową atmosferą.
      Do dyspozycji gości jest główna sala z dwoma mniejszymi wnękami, gdzie również znajdują...
      2021-12-07, 17:07
    • abelincoln
      Dania, Svaneke, Svaneke Torv 2, Søllings Bodega
      abelincoln
      Spędzając kilka dni na Bornholmie odwiedziłem bardzo urocze miasteczko Svaneke. Głównie ze względu na pochodzący z tej mieściny Svaneke Bryghus. Dawny browar restauracyjny już jest stricte restauracją, której głównym punktem wystroju są „zabytkowe” elementy instalacji. Zabytkowe, znaczy...
      2021-09-26, 17:02
    • abelincoln
      Dania, Esbjerg, Jyllandsgade 14d, Esbjerg Bryghus
      abelincoln
      O rzut beterem od głównego deptaka w podwórku znajduje się całkiem przyjemne miejsce, jak na to portowe i niezbyt ciekawe miasto. W środku postindustrialna atmosfera, do wyboru miejsca na zewnątrz oraz w środku. Na kranach własne wyroby (50 dkk za 0,4) oraz gościnne (60 dkk za 0,4). W drodze...
      2021-08-07, 21:27
    • dadek
      Piwny patrol - Dania
      dadek
      Na początku sierpnia po raz pierwszy miałem okazję odwiedzić ten kraj. O dziwo, ciężko cokolwiek znaleźć na temat Danii na naszym forum, jedynie Bornholm jest pokrótce opisany. Wyszukiwarka po wpisaniu słowa "Dania" wywala wieleset tematów, jednak nic na temat tego kraju i browarów...
      2018-09-03, 05:10
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...