Lorraine, Duchesse de Lorraine

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • k_k_s
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.02
    • 193

Lorraine, Duchesse de Lorraine

5,5%vol, niepasteryzowane czerwone piwo warzone z 4 rodzajów słodów w tym wędzonym, który nadał piwu całkiem dziwny, nie podchodzący mi, zapach. W smaku wędzonka też wyczuwana ale to już lepiej. Ogólnie bez rewelacji, chyba najsłabsze z 6 piw z tego browaru jakie do tej pory piłem.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10391

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Kolesław
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.03
      • 1130

Zapach: Owoce słodkie, orzeźwiające, cytrusy, trochę przyprawy (chyba kolendra), trochę drożdże, no i troszeczkę wędzonki. Całkiem fajnie.
      Piana. O żesz! Gdzieś 1/5 piwa mi uciekła (ten browar tak ma). Na początku we szkle kłębiła się gęsta lawa jak z widgetu - cały kielich. Nalewanie trwało i trwało. Piana nie mieściła się we szkle i wyłaziła z butelki niczym kiełbasiany flak napełniany mielonym mięsem. Z tego powodu część piwa spożyłem w postaci piany. Kiedy już to co nie uciekło udało się umieścić w szkle, piana szybko opadła, prawie nie pozostawiając śladów, choć wydawało się, że jest gęsta. Kolor miała złotobrązowy.
      Kolor piwa rudo-różano-czerwony (mniej więcej taki jak na etykiecie, trochę jaśniejszy), leciuteńko zamglony z drobinkami na dnie.
      Smak, no, całkiem złożony. Najpierw owocowy kwasek, a w drugim etapie wchodzi ostra, pikantna, ale krótka, goryczka (chmiel i przyprawy), a za nią delikatne drożdże i jeszcze delikatniejsza wędzonka. W finiszu znowu goryczka.
      Ogólnie wytrawnie, średnio treściwie.
      Nietypowe, ale naprawdę dobre. Tylko ta piana

Comment

Related Topics

Collapse

• m2200
        Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
        m2200
        Witam,

wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
        2019-05-16, 18:06
      • Petitpierre
        2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
        Petitpierre
        Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
        2024-07-07, 18:28
      • e-prezes
        Nepomucen, Michael
        e-prezes

Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
        2022-11-29, 14:43
      • Petitpierre
        Amber, Po Godzinach Dymiony Porter Bałtycki
        Petitpierre
        7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
        2025-02-01, 10:59
      • heckler
        Třebotov, Hlavní 425, Pivovar Kulivá Hora
        heckler
        Tuż za liniami wytyczającymi granice stolicy Czech, we wiosce Třebotov od połowy 2024 roku swoją działalność rozpoczął kolejny mikrus. Kulivá Hora to mały, rodzinny browar wraz z dużą sala restauracyjna, oraz pokojami gościnnymi na poddaszu. Ceny za pokój nie są zbyt wygórowane, natomiast...
        2025-01-07, 08:41
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...