Edge, Powerplant

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2011.06
    • 2657

    #1

    Edge, Powerplant

    Trzymam w dłoniach kolejną odsłonę saisona z barcelońskiego mikrusa, założonego w 2013 roku przez dwójkę Amerykanów, którzy postanowili poszukać szczęścia na Starym Kontynencie. Powerplant, czyli elektrownia, posiada faktyczną moc aż 7,4% alkoholu oraz goryczkę na poziomie 38 IBU.

    Barwa bursztynowa, wpadająca w pomarańczową. Raczej klarowna.
    Żółtawa piana, mięsista, o drobnych bąbelkach. Wysoka po nalaniu, ale po kilku minutach redukuje się do poszarpanego kożucha. Zostawia firanki na ściankach szkła.
    Mocno drożdżowy aromat o belgijskim charakterze. Przyprawy, słodkie owoce, umiarkowane cytrusy, nieco chmielowej ziemistości.
    Smak, wyrazisty, mocny, głęboki, ze sporą grejfrutową goryczką oraz pewną dozą kwaskowej cierpkości. Oczywiście odnajdziemy anonsowane wcześniej w smaku przyprawy oraz owoce. Czuć, że piwo ma ten swój woltaż, bo grzeje wyraźnie w przełyku.
    Nagazowanie średnie, wyczuwalne w ustach.
    Butelka 330ml z kolejną miłą oku etykietą, na której fajną kreską tytułowa elektrownia ma się rozumieć. Kapsel jak inne z browaru.

    Ciekawe piwo z charakterem. Ma moc. Ma i bukiet i bogaty profil. Do polecenia, choć więcej jak jedno na raz to raczej niekoniecznie. 8 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Related Topics

Collapse

  • wpadzio
    Edge, Juggernaut
    wpadzio
    Amerykanie w Barcelonie, czyli kolejny produkt z Edge Brewing, który trafia na mój degustacyjny stół. Tym razem to potężna (9,2% alkoholu i 103 IBU) podwójna IPA, która swoją premierę miała w 2015 roku. Tradycyjnie szczegółowego składu nie podano na etykiecie.

    Barwa bursztynowo-słaboherbaciana,...
    2019-07-25, 13:24
  • m2200
    Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
    m2200
    Witam,

    wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

    Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
    2019-05-16, 17:06
  • e-prezes
    Nepomucen, Michael
    e-prezes


    Zapewne duża część userów pamięta, że lubię dynię w piwie (lub piwo w dyni, bo i to robiłem). Po paru latach posuchy festiwalowej musiałem sprawdzić jak obecnie piwowarzy podeszli do tematu piwa dyniowego. Wielu pamięta takie z początku fali kraftu, po tym jak grzyby po deszczu...
    2022-11-29, 13:43
  • tfur
    Praga Pn., Wileńska 25, White Crow
    tfur
    knajpa jest godnym następcą 'zakładu mięsnego'
    mamy tu 17 (chyba) kranów i smaczną pizzę na miejscu
    klimat pozostał z grubsza ten sam, tyle że inicjatywa ma historię...
    otóż ekipa 'white crow' w całości i z szyldem zaimportowała się z mińska
    skąd musiała się...
    Start
    2025-08-24
    Koniec
    2025-08-24
    Adres
    Wileńska 25
    2025-08-12, 10:02
  • purc
    Kabaty, Mielczarskiego 10, Dr Piwo
    purc
    Kolejna piwna białoruska inicjatywa w Warszawie. Świetne pilsy z Moon Larka, bardzo dobry wybór szkła, miła obsługa za barem, stolik i leżaki na zewnątrz ( główny widok na paczkomat , ale dużo wysokich drzew po lewej). Czynne od 10 rano ( w pon od 14). Raczej drogo - pils 22, IPA 24. Też...
    Start
    2025-08-23
    Koniec
    2025-08-24
    Adres
    Mielczarskiego 10
    2025-08-11, 17:56
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...