Birrart, Moska de Girona Rossa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9827

Birrart, Moska de Girona Rossa

Piwo wg ety ma 4,8% i ciekawą, mlecznozłotą barwę. Piana jest biała, całkiem wysoka, drobna, średnio sztywna i średniotrwała.
    Pachnie zdecydowanie słodowo-chmielowo z owocami (kwiatami?) w tle. W smaku lekkie zaskoczenie - silna goryczka (jakby grejpfrutowa), chyba ślady banana... Aż się boję - kataloński weizen??? Ale to przecież dolniak...
    Sporo gazu, w paszczy musuje... Opakowanie charakterystyczne dla całej serii: longneck 0,33, biała eta, zgaszonopomarańczowe litery i mucha . Mucha także na czarnym kapslu.
    Mimo pszenicznych skojarzeń to piwo chyba jest wariacją na temat frankońskiego hellesa jakoś...

Related Topics

Collapse

• e-prezes
    Birra del Reno, Rossa
    e-prezes
    W sumie jedyne rozczarowanie włoskim kraftem jakie doświadczyłem. Może poza jednym piwem, które było przeciętne, tylko to było nijakie, marne.
    Mam wrażenie, że ten browar z okolic Bolonii swoją mainstremową produkcję (Bianka, Ambra, Rossa, Viola, Nera) opiera o założenia z początku...
    2023-02-16, 21:33
  • e-prezes
    OpperBacco, L'una Rossa
    e-prezes
    OpperBacco to już spory browar rzemieślniczy butelkujący i puszkujący swoje piwa oraz o bardzo uznanej pozycji. Startował w początkach włoskiego kraftu i ma w palecie dużo ciekawych eksperymentów (linia Abruxensis) oraz solidne pozycje poszukiwane przez koneserów (np. baltic porter). Mnie...
    2023-02-17, 13:34
  • pebejot
    Włochy, Treviso, Via della Quercia 2/F, Fabbrica di Pedavena
    pebejot
    Browar restauracyjny w Treviso, zlokalizowany niestety w znacznej odległości od centrum miasta.
    Odległość ok. 3 km pokonaliśmy pieszo, ale można dojechać autobusem komunikacji miejskiej za 4 euro.
    Po przybyciu na miejscu poczułem się jakbym był gdzieś w Stanach Zjednoczonych....
    2025-09-27, 15:25
  • darekd
    Amarcord [Lucilla], La Rossa
    darekd
    Lucilla to marka firmy dystrybucyjnej, która między innymi sprowadza produkty Van Pura do Włoch. Jest dostępna m.in. w sieciach dyskontowych.

http://target2000.net/prodotto/lucilla-la-rossa

Określają je jako "strong ale" - 8% alk.

Aromat - słodowy,...
    2019-01-18, 12:40
  • darekd
    Lubrow, Sladkový
    darekd
    Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
    Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
    2025-04-13, 23:51
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...