Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jopen, Ongelovige Thomas

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Jopen, Ongelovige Thomas

Quadrupel z Jopena.

Piana wysoka, ale średnio trwała. Za to zostawia na szkle grube ślady. Zapach lekko karmelowy, słodowy. Zarówno w smaku, jak i w zapachu alkohol wyczuwalny słabo, chociaż mocno rozgrzewa przełyk. Piwo jest dosyć ciężkie, ale nie tak bardzo, jak się spodziewałem. Dosyć wytrawne. W smaku wyczuwalne owoce, głównie czerwone. Posmaki czegoś jakby cukier tczcinowy, karmel, figi (owoce, nie majtki). Niestety alkohol, który na początku wydawał mi się ledwo wyczuwalny, po jakimś czasie zaczyna drapać w gardło i męczyć. I jestem trochę zawiedzony tym piwem - polecający mi je kolega stwierdził, że jest pyszne, a dla mnie jest raczej przeciętnym quadruplem. Dobrym, ale piłem lepsze.

W wolnej chwili wrzucę fotkę.

Zdjęcie:
    Attached Files

Comment

Obecnie (nie wiem jak wcześniej) określają je jako American Quadrupel.

10% alk.

https://www.jopenbier.nl/product/jop...lovige-thomas/

Aromat - słodowy z karmelem i suszonymi owocami (daktyle, figi), jest też chmiel (żywiczność, też owoce, ale one już mocno nie przebijają się przez słodowe nuty)
      Piana - wysoka, umiarkowana trwałość z dłuższą koronką, zostaje trochę na szkle
      Barwa - zamglona mocna herbata
      Wysycenie - dość łagodne, ale musujące
      Smak - wyraźna słodowa baza ze wspomnianymi daktylami i figami, jest też karmel. Czuć chmiel z leciutkim cytrusem i odrobiną żywiczności. Choć nie jestem fanem ciężkich piw z wyraźnym chmieleniem amerykańskimi odmianami, to w tym wypadku mi pasuje - ożywia to piwo i trochę nadaje bardziej złożonego charakteru. Oczywiście goryczka nie jest nawet drugoplanowa. Alkohol schowany, trochę rozgrzewa. Lekkie cytrusy pozostają na dłużej w ustach.
      Treściwość - odpowiednia, czyli zdecydowanie wysoka

Bardzo solidne i przyjemne, z dobrą pijalnością.

Comment

Click image for larger version

Name:	P1120035.JPG
Views:	17
Size:	26,2 KB
ID:	2332299

Comment

Przetwarzanie...
        X