Munster, Blackguard

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6065

    #1

    Munster, Blackguard

    Drugie piwo z tego nowootwartego browaru rzemieślniczego w hrabstwie Cork. Określone na ecie jako slow lagered beer. Nie wiem za bardzo co rozumieć pod tym „wolno lagerowanym piwie” więc spróbuję opisać wrażenia:

    PIANA: kompletna porażka na samym starcie. Piwo mimo że w momencie otwierania ładnie strzeliło to tym razem nie oznaczało to zupełnie dużej piany. Ba, okazało się że nie oznacza to w ogóle piany. Lane klasycznie „po ściance” a piana na zero palcy. To co niesmiale pojawiło się w trakcie nalewania znikneło w kilka sekund a na zdjęciu już praktycznie nie ma.

    NAGAZOWANIE: mimo że piany zero to bąble CO2 nawet 15 minut po nalaniu w małych ilościach są widoczne jak unoszą się ku powierzchni. W gardle też czuć lekką sytość gazu. Ogólnie nieduże ale to norma w wyspowych piwach.

    KOLOR: oceniany przy sztucznym świetle ale wydaje się być identyczny jak we wcześniej opisywanym piwie z tego browaru tzn herbaciano-złoty i mętny.

    SMAK: trudno mi znaleść różnicę pomiędzy wcześniej opisywanym Fir Bolg’iem. Piwo podobnie jak tamto to lekki, dosyć słodkawy lager z jakimś bliżej nieokreślonym owocowym posmakiem. Alkohol nieco wyższy niż poprzednio bo tym razem 4,9 %. Ogólnie bardzo przyjemne w smaku choć trudno powiedzieć jak wyszło by w jakiejś bardziej rozbudowanej ilościowo sesji piwnej.

    OPAKOWANIE: etykieta orginalna w podobnym układzie do poprzedniej z tego browaru. Kapsel bez nadruku, zupełnie inny typ butelki niż w Fir Bolg.
    Attached Files
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Related Topics

Collapse

  • klim55
    Fermentacja burzliwa - brak piany
    klim55
    Witam,

    W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
    2017-07-20, 17:25
  • m2200
    Barley wine - brak piany.
    m2200
    Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

    Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
    2018-01-23, 22:13
  • Tentadarksho
    Dolna fermentacja - brak piany
    Tentadarksho
    Witam.
    Na wstępie zaznaczam, iż oprócz jako takiej wiedzy teoretycznej, nie mam żadnej wiedzy praktycznej w warzeniu piwa i jestem w tym zielony jak murawa na Narodowym, dlatego tu jestem.
    W niedzielę koło 14 zamkąłem wieko fermentora z moim pierwszym lagerem z brewkitu i odstawiłem...
    2017-03-22, 09:30
  • bastion
    Austria, Schrunz, Bahnhofstrasse 10, Biersederei.
    bastion
    Schruns to miasteczko malowniczo położone w cieniu ostrych grani okolicznych szczytów. Zimą jest to raj dla narciarzy, gdzie na stokach korzystając z bogatej infrastruktury, mogą uskuteczniać swoje szusy. Samo miasto jest raczej senne, jakieś stragany z miejscowymi specjałami oraz solidnie...
    2025-06-22, 21:53
  • ART
    Podklasztorze, Monumentum
    ART
    8 ABV / 21 P (info na rachunku, brak info na etykiecie)

    Porter bałtycki (z dodatkami).
    Słód żytni wymieniony w składzie.
    Nie podano wprost innych składników, aromatów (?): prażony kokos, kakao, kawa (?), wanilia.


    Mega słodziak. Mega kokosowiec i...
    2025-05-31, 15:11
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...