Munster, Blackguard

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6070

    #1

    Munster, Blackguard

    Drugie piwo z tego nowootwartego browaru rzemieślniczego w hrabstwie Cork. Określone na ecie jako slow lagered beer. Nie wiem za bardzo co rozumieć pod tym „wolno lagerowanym piwie” więc spróbuję opisać wrażenia:

    PIANA: kompletna porażka na samym starcie. Piwo mimo że w momencie otwierania ładnie strzeliło to tym razem nie oznaczało to zupełnie dużej piany. Ba, okazało się że nie oznacza to w ogóle piany. Lane klasycznie „po ściance” a piana na zero palcy. To co niesmiale pojawiło się w trakcie nalewania znikneło w kilka sekund a na zdjęciu już praktycznie nie ma.

    NAGAZOWANIE: mimo że piany zero to bąble CO2 nawet 15 minut po nalaniu w małych ilościach są widoczne jak unoszą się ku powierzchni. W gardle też czuć lekką sytość gazu. Ogólnie nieduże ale to norma w wyspowych piwach.

    KOLOR: oceniany przy sztucznym świetle ale wydaje się być identyczny jak we wcześniej opisywanym piwie z tego browaru tzn herbaciano-złoty i mętny.

    SMAK: trudno mi znaleść różnicę pomiędzy wcześniej opisywanym Fir Bolg’iem. Piwo podobnie jak tamto to lekki, dosyć słodkawy lager z jakimś bliżej nieokreślonym owocowym posmakiem. Alkohol nieco wyższy niż poprzednio bo tym razem 4,9 %. Ogólnie bardzo przyjemne w smaku choć trudno powiedzieć jak wyszło by w jakiejś bardziej rozbudowanej ilościowo sesji piwnej.

    OPAKOWANIE: etykieta orginalna w podobnym układzie do poprzedniej z tego browaru. Kapsel bez nadruku, zupełnie inny typ butelki niż w Fir Bolg.
    Attached Files
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Related Topics

Collapse

  • klim55
    Fermentacja burzliwa - brak piany
    klim55
    Witam,

    W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
    2017-07-20, 16:25
  • m2200
    Barley wine - brak piany.
    m2200
    Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

    Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
    2018-01-23, 21:13
  • dadek
    Niemcy, München, Schillerstraße 23, Schiller Bräu
    dadek
    Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
    Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....
    2025-12-05, 00:45
  • Prusak
    Ca' del Brado, Baccabianca
    Prusak
    Zgodnie z opisem na ecie; wild ale with Italian Grapes. Alk. 7,9%
    Kolor wyraźny pomarańcz, piany praktycznie brak.
    Zapach wyraźnie winny z lekkim odczuciem ziołowego chmielu na granicy wyczuwalności.
    W smaku kwaskowatość wiodąca wyraźnie w stronę białego lekko wytrawnego...
    2025-11-08, 15:57
  • dadek
    Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
    dadek
    Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
    2025-09-27, 03:28
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...