Rascal’s, [Kerry] Gnéas Dingle Pale Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6064

    #1

    Rascal’s, [Kerry] Gnéas Dingle Pale Ale

    W sumie moje pierwsze piwo z tego poddublińskiego mikrobrowaru. Zaczeli produkcję niedawno i tylko w kegach. Chyba jeszcze oficjalnie nie sprzedają własnych marek w butelkach a tutaj tajemnicza grupa piwowarów kryjąca się pod nazwą Kerry Brewing uwarzyła u nich już piwo butelkowe. Kontra milczy o miejscu produkcji. Informacja nt miejsca warzenia wzięta z forum beoir.org.

    PIANA: solidna, kremowa , dosyć puszysta i można powiedzieć po prostu biała. Trwalsza niż na niejednym lagerze a toć to ejl. Oblepiająca szklankę po przechyleniu.

    NAGAZOWANIE: typowe dla ejla. Mniejsze niż w rodzimym lagerze ale dosyć zauważalne zarówno paszczowo jak i w postaci buzujących „sznureczków” bąbli w szklance.

    KOLOR: złoto takie bardziej lagerowe niż blade jak na pale ale by przystało. Wydaje się nieznacznie mętne.

    SMAK: lekki zapach słodu, nieco cytrusik zarówno w zapachu jak i w smaku. Goryczka też krzepka acz na pewno nie paraliżaująca jakoś nadmiernie kubków smakowych. Wg opisów nie pożałowali składników i sypneli chmielami Apollo, Citra oraz Falconer’s Flight (łał, co za nazwa). Nasłodowali bladym, kryształowym i monachijskim. Alkohol 4,2 %

    OPAKOWANIE: skromna graficznie eta główna ze złotą „dolepką” iż to piwo z 1 edycji cokolwiek można by się po tym spodziewać. Na kontrze trochę więcej detali acz nie wnoszących raczej światła w kwestię identyfikacji producenta za wyjątkiem tajemniczego Kerry Brewing (nie mylić z West Kerry Brewery którego piwa już tu opisywałem). Możemy dowiedziec się iż flaszka ma pojemność 500.000.000.000 pl. czyli 500 miliardów pikolitrów. Kapsel czarnuch. Aaaa... bym zapomniał, na koniec najistotniejsze. Słowo Gnéas po irlandzku znaczy seks
    Attached Files
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Related Topics

Collapse

  • Javox
    Robinsons, Iron Maiden Trooper Pale Ale
    Javox
    Lekki cytrusowy Pale Ale z alko 3.4%

    Piana - więcej na początku potem pełna warstwa.
    Lacing - sporo.
    Gaz - średni.
    Barwa - jasny, żółto złoty.
    Aromat - cytrusy.
    Smak - cytrusy i posmaki ciasta owocowego, mała goryczka. Lekko trawiasty i ziołowy w...
    2024-11-27, 15:56
  • Javox
    The Garden Brewery, New England Pale Ale
    Javox
    Ekstrakt 11.9*, alko 4.8%, IBU 10.

    Chmiele: Simcoe, Citra, Idaho 7, Sabro.

    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - sporo.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, żółto pomarańczowy.
    Aromat - trawiaste zioła, cytrusy, z tym wszystkim...
    2025-07-08, 13:15
  • darekd
    Moon Lark, IPA India Pale Ale
    darekd
    6,7% alk.

    "piwo z amerykańskim cytrusowo-żywicznym chmielem" ale nie podali jakie chmiele i nie wiadomo czy tylko z amerykańskimi.

    Aromat - głównie chmielowa żywiczność, ciut cytrusów
    Piana - dość niska, dość trwała z kożuszkiem
    Barwa -...
    2025-06-05, 21:09
  • darekd
    Poppels, Session India Pale Ale
    darekd
    Browar z okolic Göteborga warzący od 2012 r.

    Alk. 4,2%
    IBU 30
    https://www.poppels.se/produkt/session-ipa/

    Browar warzy jeszcze lżejsze piwo tego typu: Session IPA 3,5%

    Aromat - chmielowy, trochę ziół, kwaskowe śliwki, ciut cytrusów, leciutki...
    2025-02-26, 23:42
  • darekd
    100 Blumen, El Dorado Pale Ale
    darekd
    Kraftowy browar z wiedeńskiej dzielnicy Liesing, który warzy od 2016 r. w historycznym budynku dawnej fabryki fortepianów.

    https://www.100blumen.at/

    ekstr. 10,2%
    alk. 4,3%

    Aromat - chmielowy, ale wyraźnych owocowych tonów chmielu El Dorado nie wyczułem,...
    2025-02-10, 17:30
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...