Apynys, Green Monster IPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • canigggia
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.10
    • 451

    #1

    Apynys, Green Monster IPA

    Wczoraj otrzymałem od mojego kumpla, który mieszka na Litwie piwo z Bravoras Apynys - Green Monster IPA. Ekstrakt - nieznany, alk. 6,3%. Chmielone Citra, Amarillo, Cascade i Magnum. IBU 45.

    Barwa: bursztynowe, dość mętne.
    Piana: dość wysoka, kremowa, średnio gęsta, dość szybko opada do półcentymetrowej koronki, zostawia przyjemne osady.
    Zapach: wyraźnie słodowo-chmielowy. Fantastyczne nuty chmielowe w postaci aromatów żywicznych i owoców tropikalnych takich jak, mango, ananas, cytrusy, papaja. Bomba!
    Smak: bardzo rzetelna i przyjemna podbudowa słodowa i genialnie wkomponowane niuanse chmielowe. Ponownie żywica i owoce tropikalne. Wszystko wieńczy bardzo przyjemna, nienachalna, niezalegająca i nie mega mocna goryczka.
    Wysycenie: niskie.

    Świetne piwo, wlane w butelkę 0,66l. Ciekawa 'kraftowa' eta.

    Click image for larger version

Name:	IMG_4375_greenmonster1.jpg
Views:	1
Size:	20,8 KB
ID:	2091917
    Ostatnia zmiana dokonana przez canigggia; 2014-08-21, 16:04.
    Browarnik Tomek
    TomCani

    Grimness, Frost and Northern Darkness!!!
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10392

    #2
    Bardzo dobra IPA. Warto.
    Aktualne foto 0,33:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2024 r. liczy 13705 piw z 182 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • GSE
      Porucznik Browarny Tester
      • 2002.10
      • 424

      #3
      [backlog z notatek 30.6.18]
      btl. bb 5.12.18.
      Masło, dużo masła, miód - utelenienie w opór. Herbaciana goryczka. W sumie jest jak herbata z rozpuszczonymi maślanymi herbatnikami. Gorycz zalega. Niby najlepsza litewska IPA a jest poniżej poziomu Ataku Chmielu...
      1,6/5

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19356

        #4
        Piłem je dwa razy, w Kownie i Wilnie w knajpach. Bardzo dobre piwo sesyjne Jedno z najlepszych jakie piłem.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • ART
          Green Head, True Haze
          ART
          True Haze – Browar Green Head
          Alkohol: 6,4% / 15,5° P / ? IBU
          Styl: Hazy IPA
          Chmiele: HBC 1019

          Jestem za hasłem na etykiecie "PIJ ŚWIEŻE" ale mamy podaną tylko datę przydatności (2025.11.30) - więc nie wiadomo tak naprawdę czy pijemy świeże (ile dają...
          2025-11-09, 10:06
        • Ahumba
          2025.01.18 - Warszawa, II Green Caps Day
          Ahumba
          Green Caps Day to twór odzwierciedlający giełdę przeznaczoną dla kolekcjonerów kapsli, choć ograniczony w prostocie organizacji. Więcej o imprezie już wkrótce
          Start
          2025-01-18
          Koniec
          2025-01-18
          Adres
          Warszawa, Tomaszowska 4
          2024-11-07, 15:17
        • Prusak
          Browary Radomskie, EL Chmielowe
          Prusak
          Alk . 4, 7 %. Nie ma informacji o ekstrakcie ani o użytych chmielach.
          Barwa jasnożółta, lekko przymglona, Piana dość obfita, ale szybko opadająca, zostawia ślady na szkle, W zapachu wonie chmielowo-kwiatowe,
          W smaku piwo kojarzy się z górniakiem i pewnie nim jest. Ma być chmielowe,...
          2024-08-02, 21:51
        • Javox
          Lwiwśka Pywowarnia, Tuborg Green
          Javox
          Ekstrakt około 11-stki (plus mały "hak"), alko 4.6%.

          Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - jasny złoty.
          Aromat - typowy dla zielonej butelki .
          Smak - słodkawa zbożowość, trochę...
          2025-11-02, 13:34
        • ART
          Chmielowe aromaty bez chmielu....
          ART
          Od stosunkowo niedawna dostępne są dla piwowarstwa specyfiki oddrożdżowe, w których te organizmy produkują aromaty znane nam z chmielu.

          Np.

          Czyli może to zastąpić częściowo lub całkowicie użycie chmielu aromatycznego. Na razie piszą o zastosowaniu w piwach...
          2025-11-01, 09:24
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...