Davra, Varniukų

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GSE
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 424

Davra, Varniukų

piwo z browaru w Pokrojach (Pakruojis), którego nazwa kojarzy się z wroną,
    jasnobrązowy dunkel, niepasteryzowny, filtrowany,
    w zasadzie dostępny tylko w pubach z beczki w cenie 5lt ~ 6,5zł za 0,5l (w wileńskim klubie metalowym Metro za 4,5lt, więc możliwe, że poza centrum lub stolicą do dostania jeszcze taniej). w marketach nie widziałem, ale nie wykluczam, że w wyspecjalizowanych sklepikach można dorwać wersję butelkową.
    zaw. alk. 5,6%,
    nasycenie słabe,
    zapach bardzo słodki,
    smak specyficzny ("przypominający babciny chleb żytni, owies i smak kwasu chlebowego; łagodny aromat chmielu; można pić podgrzane z cytryną"), wiele osób za nim nie przepada ze względu na mocno odczuwalną słodycz, ale inni uwielbiają, również ludzie, którzy dotychczas pili tylko jasne piwa
    moja ocena 7,5/10

Related Topics

Collapse

• darekd
    Bamberg Klosterbräu, Bamberger Rauchbier
    darekd
    Legendarny, historyczny browar we frankońskim Bambergu i o dziwo nie oceniane tu dotąd piwo (no chyba, że nie znalazłem...)

Ciemny Rauch na słodzie z bukowego wędzenia ze złotymi medalami na European Beer Star 2021 i 2022.

https://klosterbraeu.de/

13,1% ekstr.,...
    2024-01-30, 00:37
  • darekd
    Gryf, [Spirifer] Jack Daniels BA
    darekd
    Ekstr. 21%
    Alk. 8,1%

Egzemplarz archiwalny, data - czerwiec 2020

Aromat - palony słód z cierpkimi owocami, trochę czekolada, minimalna kawa
    Piana - wyższa, zwarta, umiarkowanie trwała, dłuższa koronka, minimalnie zostaje na szkle
    Barwa - smolisto-czarna,...
    2021-11-07, 23:20
  • mysee
    Moje pierwsze Piwo Grodziskie
    mysee
    Dobry Wieczór wszystkim chciałbym podzielić się z wami moim dzisiejszym „Grodziskim” ,jako że mam jeszcze 22 kg pszenicy dębowej to za tydzień będę robił następnego grodzisza i dlatego chciałbym usłyszeć uwagi co zrobilem źle lub jak można ulepszyć recepturę itd ,z góry DZKS....
    2018-04-15, 20:53
  • Prusak
    Prvý Piešťanský Pivovar, Žiwell Jedenástka
    Prusak
    Piwo o parametrach, jak w nazwie i alk. 4, 3 % obj. IBU 38.
    Piana średnio wysoka, osadza się ładnie na szkle. Barwa jasnożółta, w zapachu chmiel plus masełko. Smakowo goryczka na średnim poziomie, choć dane wskazują, że powinna być bardziej odczuwalna, piwo nie jest puste, ale też...
    2019-12-02, 14:01
  • Prusak
    Kant, IPA
    Prusak
    Piwo o parametrach: 16% eks, 6,5% alk, IBU 30.
    Jak na IPA dość trwała i wysoka piana, nieregularne ale obfite ślady na szkle, zapaszki bardziej iglaste, owoce w tle, bez nut pomarańczowych, raczej zapach owoców o smaku kwaskowatym, choć jeśli chodzi o smak piwa, żadnego kwasku nie ma....
    2019-10-25, 15:56
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...