Schönram, Schönramer Saphir Bock

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9829

Schönram, Schönramer Saphir Bock

Ten bawarski jasny koziołek ma 8,0%. Piwo jest bladozłote, lekko mętne, na oko kojarzy mi się z... witem . Piana biała, bardzo drobna, dość wysoka, w miarę trwała, do końca zostaje delikatny kożuszek.
    Pachnie intensywnie i zaskakująco ziołami (kolendra?) i chmielem. W smaku najpierw alko (moc jest z nami), baza słodowa, ale szybko dominuje silna chmielowa goryczka z posmakiem ziół i daleeeekim echem owocowym.
    Nagazowanie w górnej strefie stanów średnich. Mała butelka 0,33, kapsel z (typowym dla Bawarii) mocnobarokowym herbem browaru, metalizowana czerwono-kremowa krawatka i eta z łbem uśmiechniętego rogacza, na kontrze info, tłumaczące nietypowość piwa.
    Pierwotnie myślałem, że ten "Saphir" to taka wariacja od satyra (pasowałoby do lubieżnego uśmiechu kozła ), ale okazało się, że to o chmiel chodzi... O ja gupia c*pa... .

Bardzo nietypowy koźlak, świetnie wpisałby się w naszą grajdołkową rewolucję pt. "Kto dop****oli do piwa więcej chmielu, wygrywa" .
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13365

Browar lubi eksperymentować i podobno miał to być taki quadrupel, tylko drożdżach dolnej fermentacji. Przynajmniej tak mi powiedziano W smaku coś na rzeczy jest, choć z drugiej strony mało jest jasnych koźlaków dubeltowych.

Chmiel to Saphir z regionu Hallertau

Aromat - aromat słodko-cukrowy z chmielem
    Piana - średnio-wysoka, nie jest zbyt gęsta i trwała, pozostawia cienki wianuszek
    Barwa - słomkowo-jasnozłota, u mnie klarowna
    Wysycenie - przyjemnie podszczypuje
    Smak - specyficzne tony słodyczy, kwiatowo-miodowe, trochę korzenne, z dość wyczuwalnym alkoholem i wyraźną goryczką, finisz dość długi przyprawowo-goryczkowy
    Treściwość - wysoka

Specyficzny koźlak, może się sugerowałem, ale ma coś z belgów. Jest dużo chmielu jak pisał Pancernik, ale też sporo słodu i w sumie jest to zbalansowane. Wszystkiego jest tam dużo, tęgie piwo, degustacyjne, ciekawe.

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13365

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pancernik
      Pierwotnie myślałem, że ten "Saphir" to taka wariacja od satyra (pasowałoby do lubieżnego uśmiechu kozła )
      To jest uśmiech politowania bardziej
      Attached Files

Comment

• VanPurRz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2008.09
        • 4229

Mam podobne i inne odczucia To piwo ma coś z belga ale moim zdaniem nie ma to "nasypać chmielu". Chmielenie jest klasyczne dla bocka, piwo jest mocno słodowe, alkohol przykryty. Bardzo dobre, raczej w kierunku klasycznego.
        "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment