Aying, Kirtabier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13232

    #1

    Aying, Kirtabier

    Znany górnobawarski (okolice Monachium) browar.

    Kirtabier to piwo warzone na doroczny festyn kościelny - odpowiednik marcowego na Oktoberfest, tyle że na inne święto. Dodatkowo niefiltrowane

    Zawartość alkoholu: 5,8%,
    ekstrakt: 13,8 %



    Aromat - wyraźny słodowy, miękki. Troszkę jakby pajdę chleba (z lekkimi drożdżami) posmarować lekko karmelem
    Piana - wysoka, dość zwarta, nietrwała, na dłużej pozostają drobinki kożuszka, potem też znikają
    Barwa - mętna herbata
    Wysycenie - umiarkowane, lekko musujące
    Smak - krągła, miękka, wyraźna słodowa podstawa z lekko podsuszanymi owocami z leciutkim drożdżowym kwaskiem, karmelem o drobiną chlebowości. Całość przełamana łagodną goryczką
    Treściwość - jak na ekstrakt zdecydowanie wysoka.

    W sumie mogliby określić to piwo jako "keller Marzen"
    Bardzo dobre.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13232

    #2
    Zdjęcie:
    Attached Files

    Comment

    • concerto
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼
      • 2003.09
      • 859

      #3
      Obecnie dostępne z kranu w kilku wrocławskich knajpach. Do sprawdzenia na ontap.
      "... ja nie tylko literat, ale i Gombrowicz!"

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13232

        #4
        Opakowanie i zawartość bez zmian. Bardzo solidna słodowa podbudowa, miękka, z łagodną słodyczą, ale jest też trochę kwasku od drożdży i chmielowej goryczki.
        Trzyma wysoki poziom.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Aying, Ayinger Festmärzen
          darekd
          Dziwna sprawa, bo nie znalazłem tego piwa ze znanego bawarskiego browaru na ich stronie:

          https://www.ayinger.de/cms/index.php...alitaeten.html

          13,5% ekstr.
          5,8% alk.

          Aromat – słodowy, słodsze pieczywo (chałka), nieco owocowy (słodko- nieco cierpkie
          ...
          2023-02-02, 00:11
        • darekd
          Aying, Ayinger Maibock
          darekd
          Koźlak majowy ze znanego bawarskiego browaru.

          16,5% ekstr.

          6,9% alk.

          https://www.ayinger.de/cms/index.php/maibock.html

          Aromat – słodowy z tonami ciasta z owocami (brzoskwinia), ciut owocowej cierpkości, kwiatowy chmiel
          Piana – wysoka, zwarta, trwalsza
          ...
          2021-12-12, 14:11
        • darekd
          Aying, Ayinger Frühlingsbier
          darekd
          Już myślałem, że to piwo ze znanego browaru z Gónej Bawarii to to samo co ich Jahrhundert-Bier, z tą różnicą że jak nazwa głosi wypuszczane jest na wiosnę.

          Parametry takie same: 12,8% ekstr., 5,5% alk.

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...niemcy/64027-a...
          2021-05-01, 21:32
        • darekd
          Sonnen-Bräu (Mürsbach), Laubender Märzen
          darekd
          Browarek z Górnej Frankonii (Bawaria) na północ od Bambergu.

          Ekstr. 13,2%
          Alk. 5,1%

          Aromat - słodowy z podpiekanym karmelem i chlebem
          Piana - wyższa, trwała, dłuższy kożuszek
          Barwa - herbaciano-bursztynowa
          Wysycenie -umiarkowane ku średniemu,...
          2025-09-18, 13:26
        • darekd
          Błonie [Inne Beczki], Bread&Butter
          darekd
          Marcowe, 14% ekstr., 6% alk.

          Aromat - słodowy z delikatnym chlebem, łagodnym karmelem i lekkim kwaskiem, trochę chmielu w tle (masełka nie wyczułem)
          Piana - wysoka, dość trwała, dłuższy kożuszek
          Barwa - ciemne złoto wpada w bursztyn
          Wysycenie - średnie, musujące...
          2025-04-10, 22:21
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...