Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aying, Ayinger Frühlingsbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Aying, Ayinger Frühlingsbier

    Już myślałem, że to piwo ze znanego browaru z Gónej Bawarii to to samo co ich Jahrhundert-Bier, z tą różnicą że jak nazwa głosi wypuszczane jest na wiosnę.

    Parametry takie same: 12,8% ekstr., 5,5% alk.

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hrhundert-bier

    Jednak te piwa się różnią. - Frühlingsbier jest naturtrübe (niefiltrowane)

    https://www.ayinger.de/cms/index.php...lingsbier.html

    Aromat - słodowy z drożdżami (lekka owocowa kwaskowość)
    Piana - zdecydowanie wysoka, trwałość średnie, dłuższa koronka
    Barwa - słomkowo-cytrynowa, zmętniona
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - wyraźny słód z owocami (jabłko, gruszka, nawet lekko cytrynowym kwaskiem), chlebowe zakończenie, goryczka znikoma
    Treściwość - wyraźna pełnia

    Smaczne, dobre piwo, choć filtrowaną wersję stawiam chyba nieco wyżej.
Working...
X