Spaten-Franziskaner-Bräu, Hefe-Weissbier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szu29
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.04
    • 98

    #121
    OK będę szukał. Dzięki za info. Twoje zdrówko
    http://www.bogatyojciec.pl/?A=59337

    Comment

    • reveur
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2011.01
      • 51

      #122
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pioterb4
      Z brzegu to Primator Weizen albo pszenica z Gościszewa. Z niemieckich tych lepiej dostępnych to jeszcze lepiej mi pasowała ta od Maisela z Bayreuth
      Oj Maisel's Weisse to dla mnie absolutny nr 1, chociaż nie jest 100% 'podręcznikowy' w smaku to w moje gusta trafia idealnie, zaraz po nim piłem Primatora i dla mnie wypadł blado, pewnie przez tą ogromną treściwość Maisela i kwaskowość - obie te cechy słabiej zaznaczone w Primatorze, który był zecydowanie mniej orzeźwiający - co kto woli, de gustibus... A jesli chodzi o Polske to Viva Hel rządzi!! (byle nie zepsute)
      IPA, AIPA, EPA andALE!!!:D

      Comment

      • karol1000
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.09
        • 1823

        #123
        To ja tez cos napisze o tym klasyku

        kolor: pomaranczowo- zloty
        piana: ladna, wysoka i trwala
        zapach: drozdzowo-pszeniczny, silnie bananowy
        smak: wlasciwie to co w zapachu + lekko kwaskowy
        gaz: silny

        Ogólnie ostatnio bardzo mi zaczęło smakować.
        LP

        Comment

        • dryx
          † 1966-2017 Piwosz w Raju
          • 2002.04
          • 1735

          #124
          czas leci ... a piwo praktycznie bez zmian. Wersja a.d. 2011. Nadal bardzo smaczna, klasyczna pszenica.
          Attached Files

          Comment

          • erudyta
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.11
            • 189

            #125
            Pity kolejny już raz i nadal trzyma poziom. Barwa ładna pomarańczowa, na dnie wyraźny drożdżowy osad. Smak wyważony, lekko kwaskowy z nutami bananowymi.
            Mimo, że pszenica to nie mój ulubiony styl, to po Franciszka zawsze chętnie sięgam.

            Comment

            • Pawel_H
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.05
              • 3

              #126
              To piwo to pszeniczna klasyka. Piwo wyróżnia się gęstą wręcz kromową pianą, która bardzo powoli opada.

              Dla miłośników weissbier pozycja obowiązkowa.

              Comment

              • szczawik
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.09
                • 103

                #127
                Piana i barwa faktycznie ładna. Smak niezły, choć moim zdaniem gorszy od np. Maisel's Weisse. W zapachu wyraźnie goździkowy, bardziej niż większość pszenic, a po ogrzaniu mocniej bananowy, wyczuwam też słodką gumę do żucia. Przyjemnie nagazowany, ale w smaku odrobinkę wodniste i cierpkie. Na szczęście odrobinkę, generalnie bardzo udane piwo, dupy nie urywa, ale w tej cenie i dostępności to super. Kupione w monachijskim netto w cenie, o ile pamiętam, 0,75 euro + (jak sie dowiedziałem z paragonu...) 0,25 euro za puszkę. Gdybym wiedział to wziąłbym butle, ale z 2. strony miałem ciężki plecak i dość długą drogę przed sobą, a to nie było jedyne piwo jakie kupowałem w Monachium, a w takiej sytuacji każde gramy mają znaczenie .

                Comment

                • yoxik
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2012.10
                  • 427

                  #128
                  Spaten-Franziskaner-Bräu, Hefe-Weissbier

                  Piana obfita drobna zostaje na długo. Kolor złoty zmętniony. Aromat goździki drożdże lekkie utlenienie. Smak słodowośc goździki, banany. W odczuciu lekkie i pełne aksamitne, smaki dość intensywne grające ze sobą. Bardzo dobra pszenica.
                  Również tutaj
                  https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

                  Comment

                  • Dukat_WSI
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2015.03
                    • 781

                    #129
                    Piłem tydzień temu i naprawdę mnie powalił swoim wybornym smakiem, czułem wręcz nuty wina musującego.

                    Comment

                    • Javox
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2009.11
                      • 6791

                      #130
                      Fajne, fajne... dawno go nie piłem...

                      Graficznie prawie bez zmian.

                      Piana - dość duża.
                      Lacing - myślę że powinno być trochę więcej.
                      Barwa - mętny pomarańczowy.
                      Gaz - średni.
                      Aromat - lekki goździk i banan.
                      Smak - piwo jest lekko słodkawe, cytrusy, banan, śladowa goryczka.

                      Podtrzymuje dobrą opinię bo smakowało... zzzzzzimne!

                      Comment

                      • darekd
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🍺🍺🍺🍺
                        • 2003.02
                        • 13269

                        #131
                        5,0% alk.

                        Wszystko w tym piwie jest na miejscu kwaskowe owoce w kierunku cytryny, trochę banana, korzenność z goździkami. Prezentuje się też bez zarzutu.
                        Wolę ich ciemną pszenicę (w ogóle wolę ciemniejsze pszenicę), ale to też jest na przyzwoitym poziomie.

                        Comment

                        • Javox
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6791

                          #132
                          To fakt... trzymają poziom. Lata praktyki. Ostatnio też miałem w szkle to piwo i bardzo smakowało.
                          Na lato z zimnej lodówki poprawia atmosferę w wysokim stopniu.
                          Etykieta doznała lekkich zmian i kapsel "strasznie" zubożał.
                          Ale grunt że piwo dobre
                          Attached Files

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • pebejot
                            Włochy, Trento, Via Paolo Oss-Mazzurana 38, Forsterbräu Trento
                            pebejot
                            Minibrowar w Trento, zlokalizowany w samym centrum miasta, 700 metrów od dworca kolejowego.
                            Lokal w stylu bawarskim, z ciężką kuchnią i asortymentem piwnym, z tym, że są też akcenty włoskie.
                            Wnętrze tworzy jedna główna sala z reprezentacyjnym owalnym barem, obłożonym marmurem...
                            2025-09-29, 16:51
                          • wpadzio
                            Krynica, Kaltenberg Hefeweissbier
                            wpadzio
                            Po pilsie mamy kolejne licencyjne piwa z Mińska pod marką Kaltenberg. Na pierwszy rzut idzie bawarska pszenica. Hefeweissbier w wersji białoruskiej ma 5,5% alkoholu przy 12,3% ekstraktu. W składzie słody pszeniczny, jęczmienny i ciemny monachijski.

                            Barwa złoto-pomarańczowa. Zmętniona....
                            2019-08-14, 13:30
                          • darekd
                            Burning Sky, Robust Porter
                            darekd
                            Browar z East Sussex na południe od Londynu, o którym ciekawie pisał kiedyś Dreamer:

                            https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...0-la-provision

                            5,8% alk.
                            Użyto lokalnego chmielu Target a wśród słodów...
                            2025-09-15, 01:32
                          • Pankracy
                            Jakość informacji dostępnych w necie
                            Pankracy
                            Obserwując od kilku miesięcy to co dzieje się z wyszukiwarką Google oraz facebookiem należy stwierdzić, że wartościowych informacji jest tam wskazywanych coraz mniej.

                            Nowe rozwiązania takie jak wspomaganie przez AI powodują, że wyświetleń spamu i innego bezwartościowego lub...
                            2025-09-12, 19:01
                          • darekd
                            Hoppy People, I Love Hop #13
                            darekd
                            Browar kraftowy założony w 2016 w Sierre (kanton Valais w południowej Szwajcarii).

                            DDH DIPA czyli Double Dry Hopped Double India Pale Ale

                            https://www.hoppypeople.com/

                            8,9 % alk.

                            Chmiele: HBC 630 (US), Nectaron (NZ), Citra (US),

                            Aromat...
                            2025-07-17, 21:57
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...