A czy zanegowałem w ten sposób klasyczność innych? Chyba nie...
Hofbräu München, Hofbräu Oktoberfestbier
Collapse
X
-
Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025 -
To, po co o tej o tej "klasyczności" w ogóle pisać?
Prawdę mówiąc, Hofbrau porównałbym szybciej do fabryki niż do browaru, ale to już moje osobiste zdanie.Comment
-
barwa: dość jasne złoto
piana: ładna przy nalewaniu, z gęstą czapą, drobnobąbelkowa, po chwili zostają tylko wysepki
zapach: słodowy z delikatnym chmielem
smak: słodowy, pełny z lekko zabrudzonym chmielem, goryczka trochę piwniczno-stęchła, niezbyt smaczna
Eta niezmienna od latLPComment
-
Bardzo dobry oktoberfestbier, alkohol 6,3% w smaku praktycznie niewyczuwalny.
Solidne chmielenie.
Niemiecka precyzja
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie
Ale nie o tym, bo to u Was, nie u mnie...
EBE EBEComment
-
Aromat - słodowy, całkiem wyraźne owoce
Piana - wysoka, dość gęsta, umiarkowanie trwała
Barwa - jasna słomka
Wysycenie - średnie
Smak - wyraźny słód, trochę chlebowy, ale wyraźniej owocowy z tonami cierpko-słodkawych jasnych owoców, delikatna goryczka, ale pozostawiająca znacznie wyraźniejszy i długi oraz przyjemny posmak w ustach
Treściwość - zdecydowanie pełne piwo
Wypite ze smakiem i przyjemnością.Comment
-
Piwo o profilu wybitnie słodowym, z lekkim akcentem chlebowym. W aromacie znaleźć można ślady karmelu. Goryczka niewysoka ale bardzo dobra i długa.
Nadal jest to dobre piwo i bardzo dobry octoberfestbier.
Za 2,49 zł z radością przyjmę wypychanie niemieckiej produkcji na polski rynek
Comment
-
W Lidl'u za 7zł.
Bardzo jasne, w zapachu drożdżowe, kwiatowe, nawet o wanilię można się pokusić. Nuta dolna ewidentnie ziołowa, tymianek, ożanka. W smaku wytrawne, ziołowe, goryczka ziemista-jak w dzięglu. Bardzo dobre, nawet wyśmienite.
Lany Maß kosztuje 11,40 jurków, więc wybór jest prosty.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Piłem je ostatnio po Żywym z Ambera, i jak dla mnie, niewiele się różniły. No ale zapłaciłem tylko 4,89.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Potężnie pianotwórcze i mocno nagazowane, cały czas bąbelki się unoszą jak nie przymierzając w szampanie tak zapieprzają. W aromacie mocno kwiatowe i ziołowe zarazem, tymianek z tyłu, pachnie trochę bylicami, trochę wrotyczem, rumianem rzymskim. W nucie dolnej same kwiaty rumianku. W smaku piwo jest gęste, goryczka troszkę zahacza o żelazo, ale nadal ziemista. To rzeczywiście marcowe. Najdroższe i najlepsze.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Tegoroczna wersja już 8zł. Piana nie aż tak wysoka. W zapachu nadal rumianek, bylicowo-łąkowo. W nucie dolnej odrobina siana.W smaku gęste, pijalne, goryczka duża, ale ładnie wkomponowana, mocno ziemisto-korzenna. Widać w tym browarze nie idą na skróty.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Obecnie piwo ma 6,3% alk i 13,7% ekstr.
Aromat - słodowy, trochę owoców, ciut suszonego ziarna i odrobina chmielu (łąka)
Piana - wysoka, dość zwarta, umiarkowanie trwała
Barwa - jasne złoto
Wysycenie - średnie, musujące
Smak - wyraźniejszy słód z owocowymi niuansami (trochę kwasku i odrobina owocowej słodyczy), trochę suszonego ziarna, delikatna goryczka z wyraźniejszym, dłuższym finiszem
Treściwość - trochę wyższa pełnia
Z tych dostępnych marcowych/oktoberfestów z Lidla (ale jest też u nas w kraju dostępny też poza tą siecią) to faworyt. Jednak w bezpośrednim porównaniu z popularnym w Niemczech Weltenburgerem (któremu jednak moim zdaniem ustępuje, ale też różni się słodowym zasypem) jest bardziej odfermentowanym (mniej treściwym) i mniej wyraźnym smaku piwem (ale bardziej rześkim):
Nie zmienia to faktu, że to cały czas niezłe, przyjemnie pijalne piwoComment
-
Comment