Gänstaller, Kellerbier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13306

    #1

    Gänstaller, Kellerbier

    Górna Frankonia, więcej o nich tutaj:

    Jest mały problem z tym Gänstallererm. Nie do końca to tradycyjny browar i nie do końca kontrakt. Region to Górna Frankonia w Bawarii. Andreas Gänstaller pracował na kierowniczych stanowiskach w browarze Mahrs w Bambergu. Potem wynajmował dawne browary, gdzie wznawiał własną produkcję (m.in. w browarze Friedel w


    alk. 5,2%

    Fränkische Braukunst, weiter gedacht! Fränkische Braukunst ist unser Kulturerbe. Wir haben uns dem Handwerk, Genuss und Qualität verschrieben. Deshalb denken wir das Kulturgut Bier weiter und machen es in Form besonderer zeitgenössischer Interpretation der Welt erlebbar.


    Aromat - słodowy z wyraźniejszymi ciasteczkowymi niuansami, trochę karmelu. Lekkie drożdże
    Piana - średnia z trwalszym kożuszkiem
    Barwa - ciemniejsze złoto/jaśniejszy bursztyn, opalizująca
    Wysycenie - średnie, musujące
    Smak - biszkoptowy słód, trochę karmelu i słodyczy, lekkie drożdże, minimalny tost. Ciut goryczki, ale więcej łagodnej słodyczy
    Treściwość - zdecydowana pełnia, wyższa treściwość

    Podobnie jak ich helles mocno się różni od bawarskich kellerów. Czy to dobrze nie wiem, ale piwo jest smaczne. Bardzo się też różni od ich bardziej klasycznego i niefiltrowanego pilsa:

    O tym projekcie z Górnej Frankonii pisałem przy okazji innego ich piwa: https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/europa/niemcy/2314578-ganstaller-helles-lager Niefiltrowany pils 5,1 % alk. Deklarują 40 IBU - to sporo jaka na pilsa Aromat - na początek trochę drożdżowej owocowości, potem łagodny słód,


  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13306

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1080361.JPG
Views:	59
Size:	19,8 KB
ID:	2318249

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Kaiser Bräu [Schinner], Kellerbier
      darekd
      To piwo było kiedyś opisywane tu:

      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ner-kellerbier

      Tylko, że obecnie nie warzą w Bayreuth (Górna Frankonia), tylko w Neuhaus an der Pegnitz (Środkowa Frankonia) w Kaiser...
      2023-09-26, 22:22
    • darekd
      Pinta, Wide Range
      darekd
      "Modern West Coast IPA"

      Ekstr. 15%
      Alk. 6,5%
      Chmiele: Mosaic, Petit Blanc, HBC 1019 (ten ostatni jest występuje od niedawna pod komercyjną nazwą Dolcita). Dwa amerykańskie chmiele i francuski Petit Bland/

      Aromat - po otwarciu puszki jest nuta nafty...
      2025-10-04, 22:53
    • darekd
      Badger, Master Stoat
      darekd
      Pierwotnie browar z Blandford St Mary w hrabstwie Dorset (południowa Anglia) nazywał się Hall & Woodhouse. Należy do rodziny Woodhouse i ma historię sięgającą 2 poł. XVIII w.

      https://www.hall-woodhouse.co.uk/

      Obecnie równolegle ze stałą nazwą stosują Badger (borsuk)...
      2025-09-29, 23:03
    • darekd
      Bischofshof, Weltenburger Kloster Maibock
      darekd
      16% ekstr.
      6,5% alk.


      Aromat – wyraźnie słodowy z toffi i odrobiną masełka
      Piana – wysoka, trwała, długi kożuszek
      Barwa – bardzo ciemne złoto/bursztyn
      Wysycenie – umiarkowane, musujące
      Smak – bardzo solidna podstawa słodowa z tonami karmelu i delikatnymi
      ...
      2025-07-06, 14:40
    • darekd
      Spaten-Franziskaner-Bräu, Franziskaner Kellerbier
      darekd
      Wydawało mi się, że to piwo było już opisywane... ale nie znalazłem...

      5,2% alk.

      Aromat - słodowy z tonami ciastkowymi i podpieczonym jabłkiem
      Piana - wysoka, trwała z kożuszkiem, zostaje na szkle
      Barwa - bursztynowo-herbaciana, wyraźnie zmętniona...
      2023-07-07, 23:11
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...