Powrót do tego piwka i są wyczuwalne a nawet widoczne zmiany, bo piwo już jest bardziej zmętnione jak na kellera przystało.
Natomiast w smaku jest więcej owocowo-drożdżowej kwaskowości a chmiel jest całkiem wyraźny (taki keller-pils, goryczka jak na styl i rejon mocniej zaakcentowana), choć nie tak jak w ich lagerze... Wysycenie trochę żywsze.
Chlebowość natomiast zrobiła się delikatna. Dość pecyficzne są te ich piwa (lager, pilsner i keller) - trochę jakby czasami błędnie etykietowali, albo poszczególne warki się różnią (może jest niepasteryzowane i może transport i składowanie robi swoje, ale nie ma informacji na ecie czy pasteryzują). Tu wraz z piciem tego chmielu jest coraz więcej - ziołowy, ale nie agresywny jak było w ich lagerze i bez tej piołunowości.
Wolałbym chyba bardziej chlebowego kellera, ale nie jest źle, rześkie, przyzwoite. Choć nie jest to moim zdaniem czołówka kellerowego frankońskiego peletonu.
Lieberth, Kellerbier
Collapse
X
-
Lieberth, Kellerbier
Browar z miejscowości Hallerndorf w Górnej Frankonii. W tej samej miejscowości działa dużo bardziej znany browar Rittmayer.
Natomiast Lieberth nie dąży za rozgłosem. Z mediów społecznościowych używają chyba tylko telefon
Mit zwei Bierkellern gesegnet Mit Stolz blickt man bei der Brauerei Lieberth auf die Jahrhunderte andauernde Historie zurück. 1679 erteilte Fürstbischof Johann Philipp von Dernbach dem Metzger und Landwirt Johann...
Opisywane były tu ich pilsner o tej samej zaw. alkoholu 5,0%:
oraz lager
Browar z miejscowości Hallerndorf w Górnej Frankonii. W tej samej miejscowości działa dużo bardziej znany browar Rittmayer. Dawno temu opisywany był tu ich pils: https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/europa/niemcy/39084-lieberth-pilsener Browarek warzy trzy rodzaje piwa (jeszcze keller), o specjalny
i to na dzień dzisiejszy raczej cały asortyment browaru.
Aromat - chleb z podpieczoną skórką chlebową, ciut drożdży, minimalnie chmiel
Piana - średnia, umiarkowana trwałość, na dłużej niewiele zostaje
Barwa - słomka/jasne złoto, lekkie zamglenie. Jak na kellera dość klarowne
Wysycenie - łagodne, lekko musuje. Tu typowe dla stylu
Smak - wyraźna chlebowość, trochę skórki chlebowej, delikatny drożdżowy kwasek, chmiel i goryczka dość łagodnie (choć jak na kellery nieco wyraźniejsza), na finiszu jest minimalna piołonuwość (która pojawia się w ich piwach) połączona z podprażonymi ziarnami
Treściwość - umiarkowana pełnia
Frankońska dobra klasyka.Tagi: brak
Related Topics
Collapse
-
Browarek z Mönchsambach w Górnej Frankonii.
5,8% alk.
Aromat - słodowy, trochę podsuszonych owoców i chmielu
Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowana trwałość, dłuższa koronka
Barwa - miodowo-ciemnozłota, zamglona
Wysycenie - umiarkowane, musujące...-
Channel: Niemcy
-
-
To piwo było kiedyś opisywane tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ner-kellerbier
Tylko, że obecnie nie warzą w Bayreuth (Górna Frankonia), tylko w Neuhaus an der Pegnitz (Środkowa Frankonia) w Kaiser...-
Channel: Niemcy
-
-
Browar z miejscowości Hallerndorf w Górnej Frankonii. W tej samej miejscowości działa dużo bardziej znany browar Rittmayer.
Dawno temu opisywany był tu ich pils:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...berth-pilsener
Browarek warzy...-
Channel: Niemcy
-
-
Browar spod Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii.
https://brauerei-eichhorn.de/
5% alk.
Aromat - wyraźne drożdże z łagodnymi owocami, trochę słodu, przez chwilę leciutkie muśnięcie kwiatowego chmielu
Piana - zdecydowanie wysoka, tworzą się duże...-
Channel: Niemcy
-
-
Ekstrakt 12.2*, alko 5.2%, IBU 12.
Keiler to wg RB Commissioner zależna spółka od Kulmbachera.
Piwo najprawdopodobniej jest warzone w Würzburger Hofbräu GmbH.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka
Lacing - trochę było
Barwa - zamglony...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: