Powrót do tego piwka i są wyczuwalne a nawet widoczne zmiany, bo piwo już jest bardziej zmętnione jak na kellera przystało.
Natomiast w smaku jest więcej owocowo-drożdżowej kwaskowości a chmiel jest całkiem wyraźny (taki keller-pils, goryczka jak na styl i rejon mocniej zaakcentowana), choć nie tak jak w ich lagerze... Wysycenie trochę żywsze.
Chlebowość natomiast zrobiła się delikatna. Dość pecyficzne są te ich piwa (lager, pilsner i keller) - trochę jakby czasami błędnie etykietowali, albo poszczególne warki się różnią (może jest niepasteryzowane i może transport i składowanie robi swoje, ale nie ma informacji na ecie czy pasteryzują). Tu wraz z piciem tego chmielu jest coraz więcej - ziołowy, ale nie agresywny jak było w ich lagerze i bez tej piołunowości.
Wolałbym chyba bardziej chlebowego kellera, ale nie jest źle, rześkie, przyzwoite. Choć nie jest to moim zdaniem czołówka kellerowego frankońskiego peletonu.
Lieberth, Kellerbier
Collapse
X
-
Lieberth, Kellerbier
Browar z miejscowości Hallerndorf w Górnej Frankonii. W tej samej miejscowości działa dużo bardziej znany browar Rittmayer.
Natomiast Lieberth nie dąży za rozgłosem. Z mediów społecznościowych używają chyba tylko telefon
Opisywane były tu ich pilsner o tej samej zaw. alkoholu 5,0%:
oraz lager
Browar z miejscowości Hallerndorf w Górnej Frankonii. W tej samej miejscowości działa dużo bardziej znany browar Rittmayer. Dawno temu opisywany był tu ich pils: https://www.browar.biz/forum/piwo/piwo-konkretnie/europa/niemcy/39084-lieberth-pilsener Browarek warzy trzy rodzaje piwa (jeszcze keller), o specjalny
i to na dzień dzisiejszy raczej cały asortyment browaru.
Aromat - chleb z podpieczoną skórką chlebową, ciut drożdży, minimalnie chmiel
Piana - średnia, umiarkowana trwałość, na dłużej niewiele zostaje
Barwa - słomka/jasne złoto, lekkie zamglenie. Jak na kellera dość klarowne
Wysycenie - łagodne, lekko musuje. Tu typowe dla stylu
Smak - wyraźna chlebowość, trochę skórki chlebowej, delikatny drożdżowy kwasek, chmiel i goryczka dość łagodnie (choć jak na kellery nieco wyraźniejsza), na finiszu jest minimalna piołonuwość (która pojawia się w ich piwach) połączona z podprażonymi ziarnami
Treściwość - umiarkowana pełnia
Frankońska dobra klasyka.Tagi: brak
Related Topics
Collapse
-
Browarek z Mönchsambach w Górnej Frankonii.
5,8% alk.
Aromat - słodowy, trochę podsuszonych owoców i chmielu
Piana - zdecydowanie wysoka, umiarkowana trwałość, dłuższa koronka
Barwa - miodowo-ciemnozłota, zamglona
Wysycenie - umiarkowane, musujące...-
Channel: Niemcy
-
-
To piwo było kiedyś opisywane tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ner-kellerbier
Tylko, że obecnie nie warzą w Bayreuth (Górna Frankonia), tylko w Neuhaus an der Pegnitz (Środkowa Frankonia) w Kaiser...-
Channel: Niemcy
-
-
Browar z miejscowości Hallerndorf w Górnej Frankonii. W tej samej miejscowości działa dużo bardziej znany browar Rittmayer.
Dawno temu opisywany był tu ich pils:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...berth-pilsener
Browarek warzy...-
Channel: Niemcy
-
-
Browar spod Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii.
https://brauerei-eichhorn.de/
5% alk.
Aromat - wyraźne drożdże z łagodnymi owocami, trochę słodu, przez chwilę leciutkie muśnięcie kwiatowego chmielu
Piana - zdecydowanie wysoka, tworzą się duże...-
Channel: Niemcy
-
-
Ekstrakt 12.2*, alko 5.2%, IBU 12.
Keiler to wg RB Commissioner zależna spółka od Kulmbachera.
Piwo najprawdopodobniej jest warzone w Würzburger Hofbräu GmbH.
Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka
Lacing - trochę było
Barwa - zamglony...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Leave a comment: