Kundmüller, Weiherer Schwärzla

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

    #1

    Kundmüller, Weiherer Schwärzla

    Kolejne piwo ze serii specjalnej znanego browaru z Górnej Frankonii (Schwarzbier)

    Ekstr. 12%
    Alk. 5,3%
    Chmiele: Spalter Perle, Herkules



    Aromat - słodowy, czekolada, tony palone, suszona śliwka
    Piana - wysoka, ale opada szybko i niewiele poostawia
    Barwa - smolista, nieprzejrzysta, pod światło piwo jest zmętnione (niefiltrowane) i bardzo ciemnobrązowe
    Wysycenie - umiarkowane. musujące
    Smak - ciemne słody z łagodną palonością, czekoladą i suszoną śliwką, nieco kremowej słodyczy. Kwaskowe muśnięcie od drożdży. Na finiszu łagodna, palona, nieco kawowa goryczka.
    Treściwość - pełne piwo

    Gładkie, miękkie, mniej wytrawne od schwarzów z Turyngii.
    Smaczne

  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

    #2
    foto: Click image for larger version

Name:	P1130287.jpg
Views:	42
Size:	24,1 KB
ID:	2339219

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13101

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd

      Ekstr. 12%
      Alk. 5,3%
      Pozmieniało się trochę z tym piwem, bo choć ekstrakt to nadal 12%, to alk. jest 4,2%, no i wcześniej nie wspominali, że to stout. Przynajmniej sobie nie przypominam, choć na krawatce widnieje napis, że to najlepszy niemiecki stout 2017 r. Jest ciemna czekolada, susz śliwkowy.

      Aromat - podobnie, może siłą sugestii wyczuwam wyraźniejszą paloność
      Piana - podobnie, ale zostaje drobny kożuszek na dłużej
      Wysycenie - j/w
      Barwa - j/w, ale nie potrzeba aż tak dużo światła żeby dostrzec, że jest to bardziej (ciemno)brązowe piwo niż czarne
      Smak - paloność nie wydaje mi się dziś tak łagodna, tylko bardziej wyraźna (znowu sugestia?). Poza tym jest w/w czekolada i suszona śliwka, jest lekki owocowy kwasek, a tej kremowości chyba mniej

      Być może jest to górna fermentacja. Jeśli jest to stout,, to jednak trochę hybrydowy.
      ​​​​​​




      Comment

      Related Topics

      Collapse

      Przetwarzanie...