Hoppebräu, Helles

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13082

Hoppebräu, Helles

Nowoczesny browar z Waakirchen z Górnej Bawarii. Jego historia sięga 2010, kiedy Markus Hoppe wraz żoną uwarzyli swoje pierwsze piwo w garażu.
    Dwa lata później Markus wyjechał na dwa lata na Mauritius, gdzie był piwowarem w browarze Flying Dodo. Po powrocie kontynuował działalność, warzył kontraktowo i szkolił się,
    by w 2018 r. otworzyć własny browar stacjonarny, przy którym obecnie działa również własny pub i restauracja.

11,8% ekstr.,
    4,9% alk.

Unser Helles ist ausschließlich mit Malz, welches in Bayern gewachsen ist gebraut und mit Hopfen direkt vom Landwirt aus der Hallertau verfeinert. Dieses Bier genießt eine lange und kalte Gärung sowie eine lange Lagerung bei 1°C. Wir garantieren, dass dieses Bier sechs Wochen lang im Tank liegt. Malz: Pilsner Malz Hopf

Chmiele: Hallertauer Tradition, Hallertauer Hersbrucker

Aromat - słodowo-chmielowy. Jest chleb, suszone ziarno i ziołowość
    Piana - wysoka, trwałą, dłuższy kożuszek
    Wysycenie - wysokie, musujące
    Smak - słód (chlebowy) bardzo szybko ustępuje bardzo wyraźnym tonom chmielowym(zioła) z mocną i długą goryczką. Dopiero wraz z piciem słodowe akcenty bardziej się przebijają pozostawiając obok chmielu lekki chlebowy posmak.
    Treściwość - nieco wyższa pełnia

Chmiel tak wyraźny, że wiele pilsów (nie tylko bawarskich) posiada niższą goryczkę. Dla mnie nie jest to zaleta, bo lubię rozsmakowywać się w słodowych niuansach niemieckich hellesów, szczególnie kiedy (tak jak w tym wypadku) uwarzone zostały z tylko ze słodu pilzneńskiego. Takie "single malty" pokazują kunszt piwowara. Tutaj to jest trochę taki treściwszy pils. Dla większości stanowić to może jednak atut, a obiektywnie jest to bardzo dobre piwo.
  • AaLeX
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛
    • 2011.07
    • 743

Oo, to coś dla mnie. Dla mnie z kolei hellesy są jałowe i każdy smakuje tak samo. Powiedz mi, gdzie mogę to kupić?

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13082

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AaLeX
      Powiedz mi, gdzie mogę to kupić?
      Kaufland Görlitz-Weinhübel bodaj na początku czerwca

w tym zestawie: https://www.kalea.com/produkt/maennerhandtasche-hell/
      tylko w trochę lepszej cenie.

Comment