Po solidnym pilsie liczyłem na równie solidną "pszenicę". A tu przykra, wodnista niespodzianka. Piwo tej samej klasy co "nasze" Książęce Pszeniczne.

Krombacher, Weizen

Collapse

X
- 

Kupiłem dzisiaj to cudo w Realu i przeżyłem całkowite załamanie. Smak: same goździki. Żadnych nut owocowych czy chmielowych. Goździk goździkiem goździka pogania. To był mój pierwszy i chyba ostatni Krombacher Weizen.  Comment
- 

Krombacher Weizen

Kupiłem dzisiaj w Żabce za 4,99. Chciałem napić się prawdziwej pszenicy. Po nalaniu do szkła wygląda świetnie: jaśniejszy bursztyn z solidną koroną piany i ma zapach dość przyzwoity jak na drożdże i pszenicę . Teraz jednak jest to, na co ja czekałam długo... pierwszy łyk. No cóż, co mogę powiedzieć ... pierwszy łyk. No cóż, co mogę powiedzieć ... To idzie tak ... lekko! To idzie tak ... lekko! W smaku jest lekko słodkie , słodowe i bardzo szampanowe. W smaku jest lekko słodkie , słodowe i bardzo szampanowe.
 Po zapachu można było oczekiwać dużo słodu pszenicznego , który następnie musi być zrelatywizowany po pierwszym łyku , bo wtedy goździki i banan jest dominujący.
 To piwo wydaje się bardzo orzeźwiające. Idealne na lato. Jeśli przyjdzie czas . Jeszcze kilka łyków...
 Na mnie "ziarno" od Krombacher subiektywnie zrobiło dobre wrażenie.Comment
- 

Całkiem poprawny pszeniczniak z dobrą pianą i wysyceniem. W smaku dominują goździki, banan lekko wyczuwalny w tle. Kolor dość ciemny jak na ten typ piwa. Zapach bez jakichś dominujących akcentów-płaski (to chyba najsłabsza strona tego weizena). Ktoś wcześniej porównał do Okocimia pszenicznego- według mnie Krombacher jest dużo lepszy. Kupiony za 4,99 w ŻabceComment
- 

Nie wiem jak jest z tym piwem, ale generalnie pszeniczne piwa puszkowe nie są gorsze od piw z butelki. Moje pierwsze ze sto pszenic było z puszki. Przy okazji, nie znam żadnego pszenicznego polskiego piwa z puszki.
 Zwykły Krombacher Pils coś stał się jeszcze bardziej zwykły.
 Krombacher Weizen, kupiony w Polsce w wersji butelkowej, a nie puszkowej (takiej nie znam) jest poprawną pszenicą, ale nic więcej.
 Wszystko tu jest bez wad i ułożone, ale też bez czegoś takiego co chwyta za serducho.
 Najmniejsza linia oporu. Banany i goździk pół na pół. Słodycz i kwasek pół na pół.
 Czas odświeżyć kontakty ze starymi Mazurami i ich dziećmi, którzy teraz mieszkają w Niemczech. Dzięki nim poznałem wspaniałe piwa pszeniczne i o dziwo większość z puszki.
 Ten mój dzisiejszy Krombacher z datą do 31.05.2014 jest tak zwykły i poprawny, że chyba pójdę zaraz do sklepu po naszego Ciechana.Comment
- 

Piweczko nalane EBasa i kolorek ma dosyć sympatyczny. Lekko mętny, ale przejrzysty. Ciemnozłoty. Piana dosyć gęsta, ale nietrwała. Zapach mocno pszeniczny i fenolowy. Smak kwaskowaty, wytrawny. Jest lekka goryczka. I nasycenie też spore. Szczypie przyjemnie w język. Smak pozostaje jednak dosyć wodnisty, nie ma takiej pełni. Firanka z piany za to bardzo ładna. Skrzy się jak szron dzisiaj na moim aucie. Piwo dobrze się pije i jest treściwe w momencie spożycia.
 Zostało zakupione w Żabce za 5 złotych bez grosza ( wielkie zaskoczenie prawda?) i myślę, że jest na plus. Warto spróbować mimo, że Weizeny lubię i mogę być trochę subiektywny.
 Dziękuję. Pozdrawiam. Dobranoc.
 P.S. Po zamieszaniu osadu piana jest dużo lepsza. Poprawiam ocenę piany.
 P.S.2 Zapach też stał się lżejszy i przyjemniejszy.
 P.S.3 Smak dużo się nie zmienił chociaż jest pełniejszy po czasie.
 Teraz już na pewno kończę. Narrra.Comment
- 

Barwa : złota, nieprzejrzysta [3.5]
 Piana : gruba, jasnobeżowa, trwała, ładny lacing [4.5]
 Aromat : po równo banan i goździk, truskawka, aromat niezbyt mocny [3.5]
 Smak : pszenica, zioła, dość mocna goryczka jak na Weissbiera, guma balonowa, lekka kwaskowatość [3]
 Nasycenie : słabe [3.5]
 Opakowanie : nic specjalnego [3]

Ocena : [3.375]

Klasyczny Weissbier, nie wyróżnia się specjalnie spośród konkurencji.Begonia non omlet.Comment
- 

Piwo ma piękny, bananowo-goździkowy zapach. Taki, jak być powinien. Wysoka piana opada niespiesznie osadzając się na ściankach... A smak? Cóż można napisać. Klasyczna, niemiecka pszenica, posmak skórki chleba, zbożowy, drożdżowy. Banany, goździki... Dobre. Ale za większą treściwość bym się nie obraził.Comment
- 

Piana - spora na dłużej około 5 mm, drobna, biała. Rozbudowany lacing.
 Barwa - nieklarowny, blady pomarańczowy.
 Gaz - poniżej średniej.
 Aromat - goździk, cynamon, banan, drożdże, mini kwasek.
 Smak - piwo jest mało słodkie, goździk i banan nie za mocne, może drożdże bardziej czuć. Trochę kwiatków i gumy balonowej ale niewiele.

Dobrze się wypiło.Comment
- 

Kolor: Jasnobursztynowy, mętny.
 Piana: Wysoka, trwała, jak z ubitych białek, redukuje się do sporego kożuszka, obecnego do samego końca.
 Aromat: Ładny, ale słaby: drożdże, banan, goździki.
 Smak: Kwaskowy, zbożowy, posmak bananowy, lekkie, wodniste. Na koniec niska goryczka.
 Wysycenie: Dość wysokie.
 Etykieta: Szału nie ma, ale może być. Podany alkohol i ekstrakt.
 Uwagi: Wersja eksportowa z dyskontu na literę L. Przyzwoite piwo o ładnym aromacie. Smaku nie ma zbyt wiele, ale dzięki kwaskowości i dużemu wysyceniu jest orzeźwiające - idealne na upalne lato. Pijalność wysoka. Dobra jakość za dobrą cenę - 3,33 zł.Comment
- 

Przyzwoita pszenica dobrze się piję ładnie wygląda, kolor mętno pomarańczowy piana się trzyma do końca solidnym kożuszkiem nieco zbita ale ładnie osadza się na szkle. Zapach delikatny ale zgodny z stylem, smak przyjemnie orzeźwiający.
 Zakupione w Lidlu ogólnie dobre orzeźwiające piwko za rozsądną cenę bez fajerwerków le dobrze wchodziComment
- 

KOLOR - słomkowy mętny podchodzący pod jasny bursztyn - 3/5

PIANA - spora i dość szybko opada lecz do konca oblepia szkło i to jest przyjemne - 4/5

ZAPACH - banan, gozdziki, drożdze, w sam raz - 4/5

SMAK - kwaskowość ale taka orzezwiająca, banan, gozdzik, drożdze, goryczki nie wyczuwam a szkoda nic by nie zaszkodziło gdyby była 4/5

WYSYCENIE - wysokie mogło by być trochę niższe 3/5

ETYKIETA - ładna zwracająca uwagę ze złotymi elementami 4/5

UWAGI: Średnia ocena 3,6 i to jest bardzo dobry wynik

Warka z 25.07.2014 L18 ważne do 25.07.2015

Kupione z Browarni Lidla. Dobry przeniczny Weizen do napicia w celu ugaszenia pragnienia. Nie znajduję tutaj żadnych rażących wad choć goryczka mogła by sie pojawić. POLECAM bo jest to dobry przedstawiciel swojego gatunku. Na pewno jeszcze wrócę i chętnie wypiję a coraz rzadziej się to sprawdza w naszych rodzimych browarach z Polski.Comment
- 

Bardzo udana i poprawna niemiecka pszeniczka.

Kupiona w Lidlu.
 Trzeba było nabyć więcej.
 Pita dość długo od zakupu a nadal była orzeźwiająca, lekko bananowa. Goździk wyraźny a w tle guma kulka balonowa. Piana trwała i drobna.

Przy następnej okazji trzeba kupić więcej sztuk.
 Warka 08.2015Comment
- 

Jak ci Niemcy to robią. Tworzą piwo wizualnie idealne. Piękna czapa piany wzorowo krążkująca, idealny kolor, doskonałe nasycenie, a jednocześnie brak najważniejszego, brak banana i goździka. Może nie zupełny brak, ale gdybym miał w skali 1-10 ocenić ich zawartość, to dałbym 0,5 punkta. Szkoda, nie zawsze mam własne (lepsze) pod ręką.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)Comment