Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Aying, Ayinger Kellerbier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Aying, Ayinger Kellerbier

    Miałem wątpliwości, czy zakładać nowy temat, bo wiele wskazuje na to, że jest to Ayinger Liebhard's Kellerbier ze zmienioną szatą graficzną i nową nazwą. Identyczne są parametry (ekstrakt 11.8%, alk. 4.9%), a i opisy szczegółowe wydają się pasować. Piwa pod tą nazwą nie ma też póki co ani na oficjalnej stronie browaru, ani na ratebeer. Może dokonano tej zmiany niedawno.
    Nowy temat zakładam, bo:
    a) zdaje się, że to jedno piwo warzone pod kilkoma nazwami (np. dla różnych odbiorców) ma oddzielne tematy.
    b) być może jest to jednak inne piwo, Liebharda nie piłem, więc nie mam porównania.

    Kolor: Jasnożółty, mętny, "świetlisty". W butelce pływają nawet grubsze farfocle, co nie jest częste nawet w kellerach. 4,5
    Piana: Biała, średnio wysoka, dość trwała. 4
    Zapach: Słodowy, piwniczno-drożdżowy. Dość intensywny i przyjemny. 4,5
    Smak: Raczej wytrawny, choć umiarkowana słodycz też jest obecna. Goryczka średnia, ale ciekawa. Kwaskowość lekka. 4
    Wysycenie: Poniżej średniej. Pasuje. 5
    Opakowanie: Typowe dla browaru, proste ale porządne. Sugeruje pochodzenie z małego browaru. Pełne informacje, firmowy kapsel. 4,5
    Uwagi: Piwo dość smaczne i orzeźwiające. Warto spróbować, by wyrobić sobie zdanie.

  • #2
    Dobra to ja też się dopisze tu...

    Kolor... lekko mętny żółty, słomka...
    Zapach... lekka piwnica, słód, lekkie drożdże...
    Gaz... średni... i mniej...
    Piana... średnia, szybko opadła do ok. 0,5 cm... bąble średnie i duże...
    Smak... łuski jęczmienne /jakby kukurydza/, mini goryczka... na końcu dochodzi słodkawe, wtedy jest najlepsze...

    Na dnie osad drożdżowy... piwko smaczne...
    Attached Files

    Comment


    • #3
      Kolor złoty, lekko mętne.
      Piana niska, nietrwała.
      Aromat słód, lekka siarka, minimalny chmiel.
      Smak mocna słodowość, lekki chlebek, bardzo rześka chmielowość, goryczka średnio-niska, czysta, nagazowanie średnio-wysokie, zbyt duże jak na kellera.

      Pijalność dość spora ale sumarycznie piwo tylko poprawne, wysycenie zbyt duże i aromat raczej kiepski.

      Comment


      • #4
        Znany browar z Górnej Bawarii
        11,8%
        4,9 % alk.

        Aromat – dominuje drożdżowa owocowość, trochę słodowych tonów i kwiatowego chmielu
        Elementy wizualne jak u Javoxa, kożuszek piany trwalszy
        Natomiast wysycenie już jest bardziej standardowe jak na Kellera – umiarkowane, łagodnie musujące
        W smaku drożdżowo-owocowe (słodkawo-kwaskowe) z lekką goryczką z dłuższym finiszem.
        Treściwość – łagodna pełnia
        Taki Keller z większego browaru, gdzie tony słodowe, chlebowe, zbożowe są bardziej w tle. Poprawne piwo, ale na tle małych produkcji z małych browarków Bawarii to inne piwo. Mi taki Keller z jakby weizenowym akcentem niezbyt odpowiada. Jest natomiast rześkie, w lecie może się sprawdzić.

        Comment


        • #5
          Click image for larger version

Name:	P1070681.JPG
Views:	19
Size:	21,8 KB
ID:	2314906

          Comment

          Working...
          X