Gottsmannsgrüner, Pils

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

Gottsmannsgrüner, Pils

Piwo o barwie jasno-słomkowej. Wydaje się zbyt jasne, ale przekonałem się, że w pilsnerach naszych zachodnich sąsiadów to częsta przypadłość.
    Piana nie jest mocną stroną. Duże bąble dość szybko się redukują, pozostawiając cienką piankę na powierzchni. Dodatkowo brakuje jej lepkości.
    Zapach dość przyjemny, wyrazisty, słodowy podbudowany nieznacznie chmielem.
    Smak to znów lekkie rozczarowanie. Jest prawidłowa goryczka. Są słody, nawet lekko słodkawe. Natomiast wszystko to psuje metaliczny, z lekka ścierkowy posmak. Woda? Błędy w produkcji?
    Nasycenie odpowiednie.
    Piwo jest zgrabnie i po niemiecku opakowane. Dla kolekcjonerów ładny, zielony kapsel z herbem browaru (?). Na kontrze informacje o składzie. Ekstraktu brak. Grzecznościowy link do zdjęcia: http://landbierversand.de/images/pro...mages/30_0.JPG

Alkohol: 4,8%
    Podsumowując: niestety ze względu na smak nie mogę dać więcej niż 5 w skali 1-10.
    I jeszcze link do strony browaru, która o dziwo przyznaje się obecnie tylko do pilsa i pszeniczniaka: http://www.gottsmannsgruener.com/
    Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2012-03-16, 20:46.
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Related Topics

Collapse

• Prusak
    Browary Radomskie, EL Chmielowe
    Prusak
    Alk . 4, 7 %. Nie ma informacji o ekstrakcie ani o użytych chmielach.
    Barwa jasnożółta, lekko przymglona, Piana dość obfita, ale szybko opadająca, zostawia ślady na szkle, W zapachu wonie chmielowo-kwiatowe,
    W smaku piwo kojarzy się z górniakiem i pewnie nim jest. Ma być chmielowe,...
    2024-08-02, 22:51
  • darekd
    ? [Ikkona], Premium Pils
    darekd
    Kontraktowy browar z siedzibą w Rożniawie. Najbliżej w związku z tym z produkcją mają do Kalteneckera, ale nie chwalą się gdzie warzą.

www.pivovarikkona.sk

12% ejstr.
    5,0% alk.

Aromat - słód dominuje, ale nieciekawa kompilacja - lekki karmel, ciut...
    2019-05-27, 00:06
  • wpadzio
    Zubr, Zubr Extra Force
    wpadzio
    Piwo warzone bodajże od 2015 roku przy okazji Dni NATO i święta sił powietrznych Czeskiej Republiki. To drugie, po Maxximie, pod względem mocy piwo z browaru z Přerova. Drugie ma, uwaga, aż... 5,5% alkoholu Taka moc wymusiła przy okazji dodatkowy cukier w składzie.

Barwa jasno-bursztynowa....
    2019-04-14, 19:44
  • Dreamer
    Northern Monk, Dark City Devil’s Delight
    Dreamer
    styl: stout imperialny
    alk. 9,0%

Stout uwarzony w kooperacji z norweskim Lervigiem z okazji organizowanego w browarze Northern Monk festiwalu ciemnego piwa Dark City. Receptura oparta na ośmiu słodach, dwóch odmianach chmielu, dodatku Crème du Cacao, wanilii i toffi.
    ...
    2018-12-01, 18:10
  • otvirak
    Anadolu Efes, Efes Xtra Shot
    otvirak
    Piwko zakupione na Cyprze ze względu na niebanalne parametry (9% alk., puszka 1/2 pinty = 237 ml). Porównanie rozmiarów pokal - puszka na zdjęciu może być mylące: szkło ma pojemność 0,15 l. i wysokość 14 cm Drugie zdjęcie to obie wersje opakowania, na które natrafiłem.
    Zapach:...
    2017-08-19, 17:51
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...