Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Haandbryggeriet, Norwegian Wood

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zgroza
    Senior
    • 03-2008
    • 3597

    Haandbryggeriet, Norwegian Wood

    Tradycyjne ale, wędzone, przyprawiane jałowcem i chmielem, 6,5% alc, 35 ibu, 36 ebc.
    Dość znane w geekdomie.
    Strona podaje, że używają całych świeżych gałęzi jałowca z jagodami, a nie suszonych jagód. Poza tym Weyermana piszą przez i oraz podkreślają, że każdy farmer w Norwegii musiał warzyć albo konfiskowali mu farmę.
    Piana: b. obfita, sztywna, do kożuszka
    Gaz: umiarkowany
    Kolor: dość ciemnobrązowy z lekką czerwienią, mętne
    Zapach: tak jak rzadko wyczuwam suszoną śliwkę, to tutaj ona jest. Poza tym silny jałowiec i dość umiarkowana wędzonka
    Smak: mimo że nie ma receptorów wędzonego smaku, wędzonka jest silniejsza niż w zapachu. W sumie dość słodkie, no i zdecydowanie czuć jałowiec.
    Bardzo dobra, bardzo ciekawa rzecz.
    Last edited by zgroza; 15-05-2010, 23:22.
    Lotna ekspozytura browaru

    Też Was kocham.
  • Kolesław
    Senior
    • 03-2004
    • 1130

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgroza Wyświetlenie odpowiedzi
    Dość znane w geekdomie.
    Poza tym Weyermana piszą przez i oraz podkreślają, że każdy farmer w Norwegii musiał warzyć albo konfiskowali mu farmę.
    Jakieś to bardzo hermetyczne

    Comment

    • zgroza
      Senior
      • 03-2008
      • 3597

      #3
      Chwalą się, że używają "słodu wędzonego drewnem bukowym Weiermanna" - taka mała literówka. Mam nadzieję, że teraz jest zrozumiałe...
      Lotna ekspozytura browaru

      Też Was kocham.

      Comment

      • zgroza
        Senior
        • 03-2008
        • 3597

        #4
        Butelka 0,5l, eta ciemna a ciekawa.
        Attached Files
        Lotna ekspozytura browaru

        Też Was kocham.

        Comment

        • rafael52
          • 12-2013
          • 478

          #5
          HaandBryggeriet Norwegian Wood

          Tradycyjne norweskie wędzone ale z jałowcem.

          Butelka 500 mL
          Alkohol 6,5% obj.
          Ekstrakt ???

          Barwa: miedziana, lekko zmętniona. [4,5]
          Piana; bardzo obfita, kremowa, drobno i średniopcherzykowa, dość trwała. [4]
          Zapach: bardzo intensywny, słodowy, aromaty karmelu, toffi. Wędzonka bardzo przyjemna z lekkimi nutami palonymi, drzewnymi jak i słodowymi. W tle wyczuwalne nuty jałowca i owoców. [4,5]
          Smak: dokładnie wszytko to co w aromacie, solidna baza słodowa z nutami karmelu i toffi skontrowana ciekawą goryczką. Ma ona na początku palony charakter przechodzący w lekko ziołowy. [4,5]
          Wysycenie: wysokie, mogło by być niższe. [4]
          Uwagi: bardzo ciekawe piwo, warte spróbowania. Pijąc je ma się wrażenie, że jest ono o wiele ciemniejsze niż w rzeczywistości. W ciemno można by uznać, że to stout.
          Attached Files

          Comment

          • yoxik
            Senior
            • 10-2012
            • 427

            #6
            HaandBryggeriet Norwegian Wood
            ABV: 6.5%

            końcówka terminu ale się mieści.

            Piana średnie oczka i znika szybko. Kolor bursztyn wpadający w czerwień, zmętnione. Aromat jest wędzonka dymna, lekka słodycz o zapachu suszonych owoców, ledwo wyczuwalna nuta leśna. Smak wyraźna wędzonka dymna karmel,odrobina lasu, iglaki, suszone owoce. Piwo z niewielką słodyczą, lekko sie pije, goryczka średnia do niskiej pasuje, lekka zbyt nasycone, Skojarzenia z koźlakiem ze schlenkernią jak najbardziej na miejscu jest tylko trochę bardziej owocowe i wchodzi niewielka nuta jałowca. Bardzo Dobre
            Również tutaj
            https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎