Fermentum, Letra B Pilsner

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • azazel82
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2012.01
    • 146

Fermentum, Letra B Pilsner

Jest to idealny przykład pilznera, który nie jest pilznerem. Ma bowiem wszystkie cechy aromatu i smaku klasycznego pale ale. Ucieszyło mnie to, bo jasny lager to ostatnie piwo, jakie chciałem pić w Portugalii. Letra B jest nisko wysycona, ma słodowy charakter, a w zapachu dominuje biszkopt oraz skórka od chleba. Goryczka jest średnia, bardziej odczuwalna w posmaku, a samo piwo bardzo aksamitne. Mega pijalny nie-pilsner.

Click image for larger version

Name:	IMG_4451sm.jpg
Views:	1
Size:	36,4 KB
ID:	2090056
    http://piwnepodroze.blogspot.com/

Zapraszam też na FB!!
    https://www.facebook.com/PiwnePodroze

Related Topics

Collapse

• Prusak
    Portugalia, Braga, R. Dom Gonçalo Pereira 35, Letraria craft beer library Braga
    Prusak
    Firmowy lokal znanego portugalskiego browaru kraftowego Letra umiejscowionego na północ od Bragi.
    Lokalizacja bardzo dobra, w samym centrum starego miasta, nieopodal katedry.
    Czynne od środy do niedzieli od 12. 30, w poniedziałki i wtorki od 17.00.
    Miejsce cieszy się dużym zainteresowaniem...
    2025-08-30, 19:20
  • Prusak
    Holba, Keprnik
    Prusak
    Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nigdzie wpisów dotyczących tego piwa.
    Butelka niestety zielona.
    Zapach z buteli i szkła podobny, zdominowany prze akcenty ziołowo-mineralne plus lekka zbożowość.
    Piana początkowo wysoka trzyma się nieźle, opada do więcej niż obrączki,...
    2025-10-02, 17:30
  • Prusak
    Patrol piwny - Portugalia
    Prusak
    Zastanawiałem się, czy dwutygodniowy pobyt w północnej Portugalii uprawnia do założenia takiego wątku, ale moje skrupuły zostały przełamane, kiedy okazało się, że nikt wcześniej tego nie zrobił.
    Kraj niby wina, z wielkim kobinatem chlania, pardon, degustowania w Viilla Nova de Gaia...
    2025-08-29, 16:53
  • etman
    Drożdże suche z WHC Labs
    etman
    Fermentum Mobile odeszło na razie w niebyt, ale Filip pozostaje w drożdżowych klimatach.

Za jego sprawą mamy w sklepie parę fajnych suszonych szczepów do dyspozycji z Irlandzkiego WHC Lab:

WHC Lab Low Rider - Session Low Attenuating Yeast - 11 g | Sklep Centrum Piwowarstwa...
    2025-03-01, 16:31
  • tmspoko
    Fermentum, Letra Oporto BA Dark Ale
    tmspoko
    But 0,33l alc 10%vol
    Kolor - ciemna herbata, mętne,
    Piana - piwo przegazowane, piana wysoka ale szybko opada,
    Zapach - kwaskowo-taninowy, wyraźne drewno (2 lata leżakowane w beczce po porto),
    Smak - też dominują taniny, kwasek, goryczka minimalna. Beczka zdominowała...
    2016-04-24, 14:15
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...