Jest to idealny przykład pilznera, który nie jest pilznerem. Ma bowiem wszystkie cechy aromatu i smaku klasycznego pale ale. Ucieszyło mnie to, bo jasny lager to ostatnie piwo, jakie chciałem pić w Portugalii. Letra B jest nisko wysycona, ma słodowy charakter, a w zapachu dominuje biszkopt oraz skórka od chleba. Goryczka jest średnia, bardziej odczuwalna w posmaku, a samo piwo bardzo aksamitne. Mega pijalny nie-pilsner.
Fermentum, Letra B Pilsner
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Firmowy lokal znanego portugalskiego browaru kraftowego Letra umiejscowionego na północ od Bragi.
Lokalizacja bardzo dobra, w samym centrum starego miasta, nieopodal katedry.
Czynne od środy do niedzieli od 12. 30, w poniedziałki i wtorki od 17.00.
Miejsce cieszy się dużym zainteresowaniem...-
Channel: Portugalia
-
-
Szukałem, szukałem, ale nie znalazłem nigdzie wpisów dotyczących tego piwa.
Butelka niestety zielona.
Zapach z buteli i szkła podobny, zdominowany prze akcenty ziołowo-mineralne plus lekka zbożowość.
Piana początkowo wysoka trzyma się nieźle, opada do więcej niż obrączki,...-
Channel: Czechy
-
-
Zastanawiałem się, czy dwutygodniowy pobyt w północnej Portugalii uprawnia do założenia takiego wątku, ale moje skrupuły zostały przełamane, kiedy okazało się, że nikt wcześniej tego nie zrobił.
Kraj niby wina, z wielkim kobinatem chlania, pardon, degustowania w Viilla Nova de Gaia...-
Channel: Piwo - Gdzie
-
-
Fermentum Mobile odeszło na razie w niebyt, ale Filip pozostaje w drożdżowych klimatach.
Za jego sprawą mamy w sklepie parę fajnych suszonych szczepów do dyspozycji z Irlandzkiego WHC Lab:
WHC Lab Low Rider - Session Low Attenuating Yeast - 11 g | Sklep Centrum Piwowarstwa...-
Channel: Surowce
-
-
But 0,33l alc 10%vol
Kolor - ciemna herbata, mętne,
Piana - piwo przegazowane, piana wysoka ale szybko opada,
Zapach - kwaskowo-taninowy, wyraźne drewno (2 lata leżakowane w beczce po porto),
Smak - też dominują taniny, kwasek, goryczka minimalna. Beczka zdominowała...-
Channel: Portugalia
2016-04-24, 14:15 -
- Loading...
- Koniec listy.