Hoppy People, I Love Hop #13

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

    #1

    Hoppy People, I Love Hop #13

    Browar kraftowy założony w 2016 w Sierre (kanton Valais w południowej Szwajcarii).

    DDH DIPA czyli Double Dry Hopped Double India Pale Ale

      Hoppy People a été fondé en 2016 par deux amateurs de houblon, Olivier Brighenti et David Bonjour. Hoppy People s’inscrit dans le sillage des ...


    8,9 % alk.

    Chmiele: HBC 630 (US), Nectaron (NZ), Citra (US),

    Aromat - złożona chmielowość, po otwarciu puszki owoce tropikalne i cytrusy, po przelaniu obok w/w przebija się coś nie do końca jak cytrusy, ale bardziej inne kwaśniejsze owoce (wiśnie, maliny), trochę brzoskwinia, delikatna kwiatowość. Do tego dochodzi biszkoptowy słód
    Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, dłuższe drobny kożuszek
    Barwa - zmętnione jasne złoto
    Wysycenie - umiarkowane, musujące
    Smak - początek to chmielowy mix owocowy, trochę jak w aromacie. Potem czuć jednak ten wysoki woltaż, trochę kłuje, ale potem już nie drażni, bo przychodzi miękka biszkoptowa kontra od słodu, Ten biszkopt oprócz tego, że skutecznie tonuje alkohol, to trochę przykrywa również owocowe niuanse od chmielu. Jednak ta owocowość nie znika całkiem, chmielu jest dużo, zostawia piekący finisz a oprócz tego łagodną cytrusowość. Całość daje trochę efekt biszkopta nasączonego owocowym ponczem. Jest trochę goryczki. Finisz długi cytrusowy, z delikatną goryczką i rozgrzewającym alkoholem.
    Treściwość - solidna

    Na początku przestraszył mnie ten alkohol, ale po chwili został całkiem skutecznie skontrowany miękkimi tonami słodowymi. Piwo jest ciekawe, złożone i wraz z piciem wydaje się coraz smaczniejsze i łatwiej pijalne. Dużo w nim i słodowych, jak i chmielowych niuansów. Dobre, fajne, masywne piwo.



Related Topics

Collapse

  • bastion
    Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
    bastion
    Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
    2025-04-24, 22:25
  • e-prezes
    Brofaktura, Hoppy Grodzisz
    e-prezes
    Jak wynika z etykiety to koinicjatywa blogerów, szynkarzy i piwowarów przy wsparciu PolishHops, czyli chmielarzy. Napaliłem się na to piwo jak szczerbaty na suchary, bo połączenie klasyka z mocniejszym chmieleniem z polskich odmian zawsze budzi moje zainteresowanie. W sumie takie same miałem...
    2023-04-21, 14:39
  • dadek
    Belgia, Bruksela, Anna Bochdreef 19, Brasserie de la Senne
    dadek
    Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
    2024-10-15, 00:58
  • bastion
    Ukraina, Odessa, Baltska Doroha 6, Hoppy Hog. [Bez wyszynku]
    bastion
    Kolejny browar rzemieślniczy w Odessie, ulokowany jest w pobliżu innego - Kaczka. Ale trafić do niego jeśli się nie zna lokalizacji jest trudno.
    Jak to bywa tam w tradycji, nie odnajdziemy żadnego śladu na zewnątrz że tam cos takiego się znajduję. Kiedy dotarłem na miejsce, dopiero...
    2022-07-25, 20:30
  • Javox
    Hvar, Hvar Lager
    Javox
    Dry hoppy lager z ekstraktu 10.4*, alko 4.2%, IBU 15.

    Chmiel: Eclipse.

    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
    Aromat - słodkawe zioła, potem jakby...
    2025-07-20, 14:26
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...