Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Donovalský, Garsian

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼
    • 2009.07
    • 5855

Donovalský, Garsian

India pale lager
    12 blg., 4,6 % vol
    55 IBU z Kazbeka

Piana drobna, biała, niska, utrzymująca się.
    Kolor złoty, nieco mglisty.
    Aromat słodowy z nutą ziołową. Wyraźnie diacetylowy, ale w tym akceptowalnym w CzechoSłowacji wymiarze.
    W smaku bardzo pełne, słodowe na początku, szybko przechodzące w mocny, wybitnie goryczkowy, ziołowy finisz.
    Dziwne, a raczej ciekawe. Mi smakowało choć wyraźny maślany aromat i nieco przeskalowana goryczka nie dla każdego byłyby jednak do zaakceptowania.
    Wiara w autorytet skraca drogę poznania i uwalnia nas od wysiłku - Święty Augustyn

Władza, która nie istnieje dla wolności, nie jest władzą, tylko przemocą - J. Acton

Robienie własnego piwa to fun, picie własnego to już lekka megalomania - Seta :D

Related Topics

Collapse

• Prusak
    Donovalský, Lucifer
    Prusak
    Piwo opisane przez browar jako Black Ale, ja bym powiedział, że raczej Black IPA. E: 17%, A: 6, 7% obj., IBU: 100. Piana niezbyt obfita, w zapachu nuty palone, lekkie cytrusy, czekolada, kawa. Chciałoby się stwierdzić, że goryczka przykrywa wszystko, ale to 100 IBU nie jest tak mocno odczuwalne,...
    2022-08-29, 16:53
  • Prusak
    Donovalský, Donovalská Desiatka
    Prusak
    Piwo o zawartości alkoholu 4% obj. Nie całkiem klarowne, o kolorze nieco ciemniejszym niż słomkowy. Piana po nalaniu dość obfita, szybko opada do małej obrączki. W zapachu nuty słodowe i kwiatowo-ziołowe. Dominuje goryczka, ale jest przyjemna. Piwo nie sprawia wrażenia pustego; gdybym nie...
    2022-08-28, 21:55
  • abelincoln
    Nowa Zelandia, Christchurch, 84 Falsgrave Street - Brew Academy - ChinChiller
    abelincoln
    Brew Academy - ChinChiller Brewery znajduje się na dość dalekich przedmieściach Christchurch. Na tyle dalekich, że nie mam pojęcia, jak tam się Ci wszyscy ludzie zjawiaja. Ja dralowalem przez jakieś tereny przemysłowe, gdzie wieczorem nie było żywej duszy i nawet samochód - poza głównymi...
    2023-11-27, 18:13
  • darekd
    Feldschlößchen, Weizenbock
    darekd
    Przemysłowy, duży browar z Drezna i dość nietypowo bo pszeniczny koźlak.

Alk. 7,1 %
    Ekstr.16,3 %

Aromat - drożdżowo-korzenna wyraźna nuta, potem delikatniej banan i morela
    Piana - wysoka, puszysta, dość trwała z kożuszkiem, który utrzymuje się do...
    2023-04-29, 23:41
  • e-prezes
    Racibórz, Raciborskie Tomyski
    e-prezes
    Raciborskie kojarzyło mi się jako wyjątkowo paskudne piwo, które lata temu spróbowałem i na samo wspomnienie niedobrze mi się robiło. Skuszony jednak filmikiem Kopyra z degustacji, bądź co bądź sponsorowanej przez browar postanowiłem sprawdzić czy Tomek jedzie już tak mocno po bandzie...
    2023-04-03, 15:08
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...