Marston’s, Amber Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Oskaliber
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.05
    • 727

    #1

    Marston’s, Amber Ale

    5% vol alk
    Zdjecie: http://groceries.morrisons.com/produ...fc7b41d5f2a31b

    Kolor: Bursztynowy, opalizujący.
    Piana: Biała, dosyć obfita, średnio gęsta, dosyć trwała. Opada do kożucha lekko oblepiając szkło.
    Zapach: Słodowość o biszkoptowym charakterze i nuty typowo brytyjskich estrów owocowych. W tle minimalny diacetyl. Po ogrzaniu wychodzą lekkie nuty zmywacza do paznokci (octan etylu).
    Smak: Średnio treściwe. Nuty słodowe podobne jak w zapachu, takie klimaty biszkoptowo/herbatnikowe do tego mocna estrowa owocowość. W tle lekka kwaskowatość i jakieś błąkające się, ziemiste nuty chmielowe. Goryczka średnio niska.
    Wysycenie: Średnio niskie.
    Ogółem: Bez szału. Piwo jest bardzo estrowe przez co estry te przyjmują momentami wręcz nieprzyjemne aromaty (wspomniany zmywacz do paznokci). Mimo to wszelkie wady są na tyle subtelne, ze piwo można wypić z przyjemnością, ale niczego ono nie urywa.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Oskaliber; 2015-01-03, 21:56.
    BeerFreak.pl
  • zgoda
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 3516

    #2
    Inne piwa z Marston's jak sobie przypominam również miały taki "lakierniczy" profil.
    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Już wiem co to za aromat, ten "lakierniczy". A przynajmniej skąd się bierze w cask ale.

      To powstaje jak piwo wyjeżdża z browaru zaraz po dodaniu cukru do refermentacji. Powinno pojechać do pubu całkiem flat i się tam dopiero nagazować, ale większe browary sprzedają je jako "tap ready" już po kilku dniach. Piwo ląduje w piwnicy, niby nagazowane, ale bez gazu, niedojrzałe. Marston's, Hall & Woodhouse - ci w tym przodują.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Orzech1988
        XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
        Orzech1988
        Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
        zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
        XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


        Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
        2020-01-15, 18:07
      • etman
        Norweskie kveiki
        etman
        Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
        • Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
        • Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
        https://www.browar.biz/centrumpiwowa...rmentacja/kvei...
        2025-02-11, 21:56
      • ART
        Põhjala, Chocolate Porter
        ART
        Imperial chocolate porter.


        Ekstrakt nie podano., alk. 10 % vol.

        w składzie podano żyto , czekolada

        Aromat: stonowane, spodziewane nuty czekoladowe na granicy sugestii - ale w miarę ogrzewania uwydatnia się znacznie, nutka kokosa, trochę sosu sojowego,...
        2025-03-20, 23:44
      • Prusak
        Jagiełło, Ciemny Ale
        Prusak
        Piwo określone przez browar jako foreign extra stout.
        E. 14, 2 blg
        A: 6, 1& vol.
        Po otwarciu z butelki ładny aromat palono-czekoladowy, po przelaniu dochodzi leciutki akcent maślany.
        Barwa ciemnobrązowa do czarnej, nieprzejrzysta.
        Piana średnio obfita, opadająca...
        2024-08-30, 21:57
      • Javox
        Radegast, Rázná 10
        Javox
        Zawartość alko mamy na poziomie 4.1% z ekstraktu 10*, IBU 30.
        Chmiele: Saaz średnio-wczesny czerwony, Sládek i Saaz późny.

        Piana - spora na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - trochę było.
        Gaz - średni.
        Barwa - złoty bursztyn.
        Aromat - mineralna...
        2025-03-05, 18:44
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...