Chorlton, Woodruff Berliner

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dreamer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1576

    #1

    Chorlton, Woodruff Berliner

    styl: Berliner Weisse
    alk. 3,8%

    Fascynacja Marka Marcusa - właściciela i piwowara browaru Chorlton - piwami kwaśnymi narodziła się podczas jego kilkukrotnych pobytów w Berlinie i Lipsku. Oczarowany piwami w stylu Berliner Weisse i gose postanowił odtworzyć je w UK. Dobrze się wstrzelił, bo aktualnie na Wyspach trwa wielka moda na kwachy wszelkiej maści. Jego gose dość odbiega od pierwowzoru, ale okazało się piwem świetnym. Berliner zaś ma być wiernym nawiązaniem do stylu. Co więcej, nawiązaniem do najbardziej ortodoksyjnego Berlinera warzonego przez browar Andreasa Bogka z Kreuzbergu. Niska zawartość alk., mieszanka słodu pszenicznego i pilzneńskiego, fermentacja z udziałem bakterii Lactobacillus oraz dodatek dzikich drożdży (prawdop. Brettów) do butelek na wtórną fermentację ma odpowiadać berlińskiemu oryginałowi, a dodatek przytulii (ang.: woodruff, niem.: Waldmeister) ma przypominać popularny w Berlinie dodatek łagodzący do tego piwa - zielony syrop sporządzany właśnie z tego zioła.

    BARWA: słomkowa
    ZAPACH: mocna kwaskowatość w klimacie wody po kiszonych ogórkach urozmaicona lekką ziołową nutą kojarzącą się z kminkiem; plączą się jeszcze na peryferiach jakieś nuty funky, stajenne, ale ledwo wyczuwalne
    SMAK: podobnie jak w zapachu - hardkorowy kwach przypominający połączenie soku z kiszonych ogórków z cytryną, tak intensywny, że przez długi czas tłumi całą resztę; ale już po jakichś dwóch godzinach () przyzwyczajania podniebienia pojawiają się pierwsze urozmaicenia: najpierw delikatna, ale rozległa nuta ziemista, w niej lekkie akcenty korzenne (ni to kminek, ni cynamon), a na deser trochę drożdżowej dzikości; żeby nie było - te dodatkowe nuty to tylko przy dużym wsparciu silnej woli, a samo piwo można polecić jedynie wiernym fanom stylu
    Attached Files
    Blog: Piwna Brytania

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Eibauer, Berliner Geschichte Helles Lager
    darekd
    Browar z saksońskiego Eibau leży dużo bliżej Zgorzelca niż Berlina, ale obrali strategię marketingową na Berlin i w związku z tym wypuszczają olbrzymią serię z puszkami z wizerunkiem zabytków Berlina.


    To piwo jasne ma 10% ekstr. i 4,1 % alk. Na opakowaniu Berliner Dom...
    2023-09-08, 16:47
  • Javox
    Eibauer, Berliner Hefeweizen
    Javox
    Ekstrakt 12.0*, alko 5.2%

    Piana - sporo na początku potem pełna warstwa.
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglone, blade złoto.
    Aromat - dość ostry, potem płatki owsiane z bananem.
    Smak - słodkawy banan, płatki owsiane. Nuta goździka......
    2025-11-11, 11:24
  • darekd
    Berliner Berg, Pils
    darekd
    Berliński kraft: https://berlinerberg.com/

    Ekstr. 12%
    Alk. 5,0%

    Aromat - chmiel z tonami kwiatów i łąki i odrobiną cytrusów, łagodny słód
    Piana - średnia, zwarta, trwałą, długa koronka
    Barwa - złoto-słomkowa
    Wysycenie - średnie, musujące...
    2023-07-26, 18:32
  • Javox
    Berliner-Kindl-Schultheiss, Herren Weizen
    Javox
    Weizen z alko 5.5%

    Piana - sporo na dłużej.
    Lacing - trochę było.
    Gaz - średni.
    Barwa - zamglony jaśniejszy pomarańczowy.
    Aromat - guma balonowa, lekko cierpko banan, mini drożdże.
    Smak - lekko słodkawe, cierpko, słodki banan, skóra od banana, mikro...
    2023-10-28, 21:27
  • dadek
    Potštejn, Na Brnou 394, Pivovar Clock/Fenetra
    dadek
    Jak już wspomniałem w temacie o browarze Clock, https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...67#post2324167 we wrześniu 2021 zakończono definitywnie warzenie w "dolnym browarze" na Školní w centrum miasteczka, skupiając się na produkcji w "górnym" tuż przy stacji ČD.
    Taka...
    2022-02-28, 03:41
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...