Theakston, Theakston Old Peculier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lzkamil
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.01
    • 3611

Theakston, Theakston Old Peculier

Piwo z wyspiarskiego gatunku Old Ale. Alk. 5.6%, ekstr. nieznany.
    Kolor brazowy, jak w wiekszosci piw tego typu. Gesta piana, nawet w miare trwala jak na Anglie. Zapach taki troche owocowy z lekka nutka winna, w smaku dobrze zrownowazona goryczka ze slodem, z posmakiem palonej kawy.
    Duzo ciemniejszych piw brytyjskich, nie tylko stoutow, ma ten posmak od palonego slodu, od ktorego zreszta tez pochodzi kolor.
    Ocena: 4+
    Lepszy jabol pod okapem
    niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
  • wriggle
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.12
    • 322

To jest to. Wróciłem własnie z Londynu, gdzie znalazłem swoje ulubione piwo(zaraz dodaję do profilu). Nie za bardzo jestem w stanie opisać smak Old Peculier, jako że naprawdę jest 'peculiar' i niezbyt przyzwyczajonego do wyspiarskich piw Słowianina - czyli mnie - wprawiło w lekkie zakłopotanie. Wyręczył mnie Izkamil, ja ze swej strony dodaję obrazek. Gorrrrąco polecam. Dla formalności dodam jeszcze miejsce spożycia: The Museum Tavern, Great Russell Street, Londyn (naprzeciwko British Museum), cena 2.9 funta/pint.
    Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2010-07-16, 23:40.
    ONE LOVE

Comment

• Mszyca
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.08
      • 21

Piłam w Londynie razem z wriggle i kojarzyło mi się z różnymi słodkawymi ziołami, zeschniętym, zwietrzałym piernikiem i miało wyraźny słodkawy posmak. Było troche wodniste, ale jak dla mnie za mało, bo lubię, kiedy Ale jest megawodniste.

Comment

• Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

Kolor: ciemnorubinowy, przejrzyste tylko przy ustawieniu pod światło.
        Piana: rzeczywiście, jak na angielskie piwa, wyjątkowo trwała.
        W smaku intensywniejsze niż zwykłe ale (no w końcu strong)
        Zapach: hm, jakiś taki syntetyczny, skojarzenie ze zmywaczem do paznokci
        Posmaczek ziół, w ogóle piwo trudne do sklasyfikowania, jeszcze takiego nie piłam.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• slavoy
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🥛🥛🥛
          • 2001.10
          • 5056

No nie mogę się zgodzić z tym zmywaczem do paznokci, choć niezaprzeczalnie piernikowo-spirytusowy zapach wbija się w nos aż po samą mózgownicę. Zapach ten, o dziwo, wogóle nie przeszkadza w konsumpcji, komponując się ze smakową goryczą. W smaku bardzo dobre - cierpkie i głaszczące zarazem. Lubię takie Taki aksamit z gwoździami
          Pianka ładna, wygląda jak szwajcarski ser - zwarta z dużymi bąblami gdzieniegdzie.
          Attached Files
          Dick Laurent is dead.

Comment

• Twilight_Alehouse
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.06
            • 6310

Piwo próbowane podczas spotkania łódzkich literatów
            Przywiezione z Wyspy przez lzkamila.

W zapachu czuć mocną karmelowość, ale jest wyjątkowo czysty.
            W saku jakby minimalnie słonawe. Wyczuwalna paloność, choć nie za wielka. Poza tym lekka estrowa owocowość.
            Bardzo fajne piwo, ale ja w ogóle jestem miłośnikiem ale'i, również ciemnych.

Comment

• moonjava
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2006.11
              • 109

Piana: wysoka ale szybko znika.
              Kolor: bardzo ciemny, ledwo przejrzyste
              Zapach: średnio intensywny, śr. przyjemny, troche metaliczny, dużo słodu.
              Smak: miły, przyjemny, ciepły, delikatny, lekka goryczka, troche palonego słodu.

Comment

• sibarh
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2005.01
                • 10391

Procenty bez zmian.
                Aktualna fotka:
                Attached Files
                2800 nowe piwa opisałem na forum
                Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
                Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• GaryFisher
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2009.10
                  • 739

Kolor: ciemne, klarowne, wiśniowe [5]

Piana: kremowa, średnioziarnista, dosyć wysoka jak na brytyjskiego ale'a, jednak opada dosyć szybko, w połowie pozostała firanka zaczyna dziurawieć [3.5]

Zapach: intensywny, słodowo-owocowy, wyraźne nuty rodzynek, suszonych moreli i ciemnego pieczywa, aromat chmielu wycofany, w tle nuta karmelu i jakby kwasu chlebowego [4.5]

Smak: słodowy, z wiodącą nutą przypalonego karmelu i ziarna, do tego sporo nut owocowych, orzechy i lekki aromat chmielu, goryczka palono-chmielowa, trochę pestkowa, średnio silna, piwo momentami przypomina lżejszą wersję portera bałtyckiego,
                  podobnie rozgrzewa ale jest bardziej aksamitne [5]

Nasycenie: średnie, wystarczy, podkreśla aksamitność piwa, ale nie jest go też za mało [5]

Opakowanie: Czarna etykieta, całkiem ciekawa, na kontrze 10 słów cytatu z kryminałów, w kilku miejscach chwalą się sponsoringiem kryminalnego festiwalu pisarskiego, kapsel niestety goły, flaszka z wytłoczonym, średnio wyraźnym herbem [4.5]

Degustowane: 01.01.2012 ok. godz. 22.45 GMT
                  Data ważności: 09.12
                  Soundtrack: "Perfect Strangers" by Deep Purple
                  Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• VanPurRz
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2008.09
                    • 4229

Piwo które często pite jest przez bohaterów książek pisanych przez Marthę Grimes (stylowe kryminały w angielskim dobrym stylu). Występuję jako "strong" i generalnie jako "ma procenty". To pokazuje nieźle różnicę pomiędzy Anglią a Polską, bo piwo ma jedynie 5,6 % alkoholu.
                    Piana gęsta i trwała, barwa głęboka wiśnia, dużo ciemniejsze niż przeciętny angielski ale, zapach ziołowy, owocowy, karmelowy, bardzo przyjemny. To wszystko jest też w smaku który jest jednocześnie złożony ale i ułożony. Co dziwne czuć ten alkohol ale jako przyjemne, rozgrzewające dopełnienie. Piwo pijalne, łatwo wchodzi.
                    Po prostu angielska klasyka w najlepszym stylu.
                    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Oskaliber
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.05
                      • 727

Kolor: Brązowawo-bordowy, pod światło mocno rubinowy. Wydaje się klarowne, choć jest prawie nieprzejrzyste.
                      Piana: Kremowa, dosyć obfita, dosyć gęsta, dosyć trwała. Opada do kożucha lekko oblepiając szkło.
                      Zapach: Suszona śliwka, orzechy, nutki opiekane. W tle minimalna ziołowa chmielowość.
                      Smak: Dosyć treściwe. Słodowośc, orzechy, nutki opiekane, chleb razowy, lekka suszona śliwka, minimalna kwaskowatość. W smaku bardziej opiekane, w zapachu natomiast bardziej owocowe. Alkohol niewyczuwalny. Goryczka średnio niska, lekko pestkowa.
                      Wysycenie: Średnie.
                      Ogółem: Bardzo dobre.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Oskaliber; 2014-09-06, 20:55.
                      BeerFreak.pl

Comment

• WojciechT
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2012.09
                        • 2546

Smaczne, dosyć ciężkie i treściwe piwo. W smaku daje o sobie znać przede wszystkim gorzka czekolada, prażony słód i delikatna, ziołowa goryczka. Fajne piwo do wypicia w knajpie.

Comment

• Javox
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2009.11
                          • 6748

Barwa - pod światło rubin.
                          Piana - nie za mocna, na dłużej cienka warstewka. Mały lacing.
                          Gaz - średni.
                          Aromat - sporo... większość o czym pisali poprzednicy. Suszone owoce, orzechy, kawa, lekki popiół.
                          Smak - lekka paloność z kwaskowatością. Suszone owoce i inna podpiekana owocowość.

Sporo można wymlaskać... nie jest źle.

W Tesco UK jest po 1,79 £ ale w promocji 1,50 £.

Alko 5,6% Vol.

Całkiem ok piwko.
                          Attached Files

Comment

• Javox
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2009.11
                            • 6748

Nowy wygląd... smak nadal niezły, przyjemnie się piło... była nawet nutka czerwonego wina i wiśni.
                            Attached Files

Comment

• darekd
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🍺🍺🍺🍺
                              • 2003.02
                              • 13109

Dość duży browar z miejscowości Masham (ponad tys. mieszkańców) w North Yorkshire na północy Anglii. Ciekawostką jest to, że znjduje się tam jeszcze jeden, też nie najmniejszy browar Black Sheep.

Aromat - słodowy, kakaowe herbatniki z odrobiną suszonych owoców (żurawina, wiśnia), ciut orzechowe
                              Piana - wysoka, trwalsza, z długim zwartym kożuszkiem, zostaje trochę na szkle
                              Barwa - bardzo ciemny rubin
                              Wysycenie - umiarkowane w kierunku średniego, musujące
                              Smak - ciemne słody dają posmak delikatnie podpieczonych orzechów, trochę suszonych owoców (śliwka), nieco karmelu i kakaowego herbatnika. Delikatna paloność z łagodną goryczką
                              Treściwość - solidniejsza

Oldskulowy Brytyjczyk, bardzo solidne, aksamitne i smaczne piwo.

T&R Theakston Ltd is an independent, family brewing company founded in 1827 located in the Yorkshire Dales market town of Masham, North Yorkshire. Home to legendary ales such as Old Peculier. Learn more.

Comment