Dostałem w prezencie od kolegi. Według mnie dobry bitter, goryczka długa i wyraźna, lekki posmak owocowo - słodowy, ładny herbaciany kolor i trwała piana. Smakowało mi.
Ostatnia zmiana dokonana przez Pinio74; 2007-06-15, 09:24.
Piana: jednak butelkowe ale mają całkiem ładną pianę. Ta była obfita, gęsta, ładnie oblepiała szkło. Kolor: mahoniowy, mocnej herbaty. Wysycenie: średnio niskie. Zapach: delikatny karmelowy. Smak: równie delikatny jak zapach, karmelowo-słodowy, goryczka na drugim planie. Leciutka kwaskowość. Bitter nie jest tu użyte w dosłownym znaczeniu, piwo nie jest mocno goryczkowe. Opakowanie: bardzo łądne, wręcz klasyczne. Niestety przezroczysta butelka, ale za to full english pint, czyli 0,568l
Piwo przyjemnie słodowe, warte spróbowania, choć jak na bittera niewiele w nim goryczki chmielowej.
Otrzymane w prezencie.
Wygląd jak na skanie powyżej. Kolor, piana również. W smaku wytrawne nuty połaczone z gorzkawym posmakiem owocowym, w tle wyczuwam lekko słodowy smak. Pełne, dobrze nagazowane. Piana rewelacyjna, piwo ze szkła wypite, a utrzymuje się w szklance ponad 3cm kozuszek. Ogólnie dobre ale nie do częstego picia jak dla mnie.
Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943http://zamkidwory.forumoteka.pl
Uwaga, biorę łopatę i odkopuje.
Pytanie: czy ktoś sie orientuje czy to jest to samo piwo, które leja w bull pub w Krakowie? Jeśli tak to czy wiadomo czy gdzieś np w Warszawie mozna dostać to piwo ? W pubie albo w butli, whatever?
Belgijski doubel z pogranicza Brabancji niderlandzkiej i walońskiej.
Moc 8%
Z gatunku tych nieco zdrdaliwych
Barwa ciemonrobinowa przechodząca w beże.
Moc zapachów słodowych, karmelowych, rodzynkowych, lekko suszone owoce.
Piana po nalaniu obfita, utrzymująca się...
Kolejne z tajemniczych piwnych miejsc na mapie Kijowa.
Winetime to firma zajmująca się dystrybucją napojów alkoholowych i nie tylko. Nazwa sugerowała by, że głównym punktem programu jest u nich wino. Jednak to nie jest tak do końca.
W 2019 roku postanowili urozmaicić ofertę o...
Jako że miałem pewien udział w wydaniu tej książki, to ją tutaj prezentuję. "Jak warzyć piwo. Kompendium wiedzy piwowara domowego" to polskie tłumaczenie Piotra Kucharskiego znanej na arenie międzynarodowej pozycji Johna Palmera How to Brew. Everything You Need to Know to Brew Great...
Trafiłem na to piwo w opolskim JB. Cena nie była odpychająca 6 złotych za 0,4 litra, więc się skusiłem! Nalewanie trwało około kwadransa, ale warto było poczekać na efekt! Piana gęsta jak śmietana, sztywna, śnieżnobiała, zebrła się w niej cała goryczka chmielowa z tego piwa. A piwo...
Comment