BrewDog, Unleash the Yeast Belgian Trappist

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

    #1

    BrewDog, Unleash the Yeast Belgian Trappist

    Kolejna odsłona mini-serii "unleash the yeast", w której niepokorni Szkoci pokazują ogromną rolę drożdży w procesie piwowarskim. Tym razem na tej samej bazie składnikowej, lecz przy wykorzystaniu szlachetnych belgijskich drożdży uwarzono piwo w stylu trapistów. Alkohol jak w pozostałych piwach serii 6,3%

    Barwa bursztynowo-miodowo-pomarańczowa. Bardzo delikatnie mglista.
    Jasnokremowa piana, o dość drobnej teksturze. Bardzo szybko opadła do cieniutkiego i dziurawego naśnieżenia. Rozczarowująca.
    Aromat o dominacie chmielowej. Bardziej w kierunku sosnowym, żywicznym, choć słodkie owocowe nuty też stosunkowo wyraźne. Jest zarówno cień belgijskich drożdży jak i ciepłego alkoholu.
    W smaku miękkie, ciepłe, owocowe odcienie typowe dla belgijskich ejli są mocno schowane za zasłoną amerykańskich aromatycznych chmieli (Amarillo, Centennial). Goryczka sama w sobie niezbyt wysoka. Daleko w tle pojawia się pewna ziarnista słodowość. Alkohol tym razem nie jest odczuwalny.
    Średnie nagazowanie, treściwość nieduża.
    Opakowanie standardowe dla BD. Nie ma się co rozpisywać. Kapsel firmowy.

    Jak na belga trapistów to zalatuje mocno temu zakonnikowi z oczu romansem z jakąś american pin-up girl. Choć ogólnie piwo jest całkiem sympatyczne w degustacji, to z deklarowanym (choć szeroko) stylem mija się jak obietnica wyborcza z późniejszą jej realizacją. Obiektywnie za wrażenia z konsumpcji 8 w skali 1-10. Pieprzyć szablony
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025
  • Swaroga
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.10
    • 115

    #2
    Nos : Tost, banan, i delikatna brzoskwinia . Mocne nuty cytrusowe. Pikantne nuty pieprzu.
    USTA: Dobrze gazowane o kremowej teksturze.
    Piwo jest umiarkowanie słodkie na początku. Słodkość maleje. Staje się nieco kwaśne i przy końcu staje się coraz bardziej gorzkie. Smaki są bardziej ostre w porównaniu do innych piw z tej serii.
    ODCZUCIA: ten jest zdecydowanie podobny do belgijskiego piwa. Cierpki i owocowy.

    Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2014-04-24, 18:01.
    Moje przygody piwne w Belgii relacjonuje na stronie FB : Hopester
    https://www.facebook.com/hipester
    Spis i opis piw, które miałem okazje spróbować :
    www.ratebeer.com/user/137460/

    Comment

    • GaryFisher
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.10
      • 739

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wpadzio
      Tym razem na tej samej bazie składnikowej, lecz przy wykorzystaniu szlachetnych belgijskich drożdży uwarzono piwo w stylu trapistów
      To nie miało być piwo w stylu trappistów. Cała seria ma pokazać możliwości konkretnych drożdży i różnice w efektach ich pracy na przykładzie jakiegoś takiego lekkiego ejla i nie miały być to piwa w jakimś konkretnym stylu. W tym przypadku użyto drożdży od trappistow (chyba z Westmalle) i stąd nazwa Belgian Trappist, nie ma ona jednak nic wspólnego ze stylem.
      Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
        darekd
        Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

        Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
        ...
        2023-02-08, 00:16
      • bastion
        Włochy, Palermo, Via Castrofilippo 20, Ballarak Magione.
        bastion
        Mikrusów we Włoszech nie brakuje. Ba jest ich multum. Jednak w większości są to jakieś browarki umiejscowione w garażach na takich peryferiach, że dotarcie tam wymaga niezłego wysiłku. W przypadku Palermo, miasta turystycznego z pięknymi zabytkami, przed wyjazdem tam oczekiwałem ich może...
        2025-04-24, 22:25
      • darekd
        Piwoteka, Placebo
        darekd
        Placebo to "wheat saison". Pszenica w saisonach to chyba nie odkrycie, więc o co chodzi w tym określeniu?

        12,5% ekstr.
        6,2% alk.

        Aromat - początkowo w nosie lekko kręciły się aromaty belgijskich drożdży, ale chwilę potem wyszły tony weizena. Czyli...
        2025-03-31, 23:34
      • darekd
        Riegele, Dulcis 12
        darekd
        Znany browar z Augsburga w bawarskiej Szwabii.
        Piwo z ich serii Brauspezialitäten

        https://www.riegele.de/bier/dulcis-12/

        Określają je jako belgijskiego dubbla, co biorąc pod uwagę jego moc - 11% alk i stosunkowo jasną barwę mogłoby być triplem czy nawet quadem....
        2024-01-15, 01:24
      • darekd
        De Leite, Paljas IPA
        darekd
        Marka browaru De Leite z Flandrii Zachodniej.

        6% alk.
        35 IBU (na butelce podają 37)
        Chmiele: Tomahawk (znany bardziej jako Columbus), Cascade, Saaz i na zimno Amarillo i Nelson Sauvin - tak podali w metryczce, ale w opisie napisali, że na zimno Nelson Sauvin i Hallertau Blanc....
        2024-11-11, 00:53
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...