Piwoteka, Placebo

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13397

Piwoteka, Placebo

Placebo to "wheat saison". Pszenica w saisonach to chyba nie odkrycie, więc o co chodzi w tym określeniu?

12,5% ekstr.
    6,2% alk.

Aromat - początkowo w nosie lekko kręciły się aromaty belgijskich drożdży, ale chwilę potem wyszły tony weizena. Czyli owocowa nieprzesadna kwasowość z odrobiną banana
    Piana - umiarkowanie wysoka, niezbyt trwała i dość szybko niknie całkowicie
    Barwa - zmętnione, pomarańcza z brudną słomką
    Wysycenie - łagodniejsze, choć żywo musuje
    Smak - owocowa kwasowość (ale nie cytrusowa), trochę korzenności, delikatny banan. W ustach trochę korzennej goryczki
    Treściwość - pełne

Taka hybryda saisona i weizena. Piwko oryginalne z dobrą pijalnością. Przyjemne.
  • zasada
    Porucznik Browarny Tester
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 282

W maju 2024 piłem w Łodzi i napisałem o nim tak:
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasada
    Gdy dotarłem dzisiaj do Chmielowej już go nie było na kranie. W Piwotece właśnie się skończyła gdy zamówiłem (zamowienie wcześniej był). Wziąłem z butelki. Obsluga nie wie jakie drożdże, na butelce też nie pisze.
    W aromacie lekki banan i trochę niesprecyzowanych fenoli. W smaku atak banana i leciutkie fenolowe wtręty. Na ślepo obstawiam moje ulubione drożdże tj. T-58.
    Nie powtórzę. Fajnie ale to jest jak piwo domowe ktore mam w piwnicy.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

Comment

• darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13397

To wiadomo skąd ten banan. Click image for larger version

Name:	P1150316.jpg
Views:	30
Size:	130,3 KB
ID:	2349560

Comment

Related Topics

Collapse

• ART
        Piwoteka, [Sarabanda] New Gold Dream #2
        ART
        New England IPA

parametry 6,1 abv, 15 ekstr, niefiltrowane, pasteryzowane - podany producent - Piwoteka. Skład: słód jęczmienny, owsiany, pszeniczny i płatki owsiane, chielone Nelson Sauvin, Citrą i Simcoe. Zapowiedź na etykiecie: "Powrót do debiutanckiego piwa browaru - Mętna...
        2024-12-07, 18:06
      • darekd
        Piwoteka, Ein Stein
        darekd
        Na etykiecie postać Einsteina (zamiast twarzy duże oko i nadęte usta) na kamieniu, w tle wzory oraz ein mass = ein stein.Einstein w sepii, za nim błękit i okręgi, dzierży w ręku kufel pienistego napoju. Jak nie maziaje to kolaże (nie mylić z kolarzami), ale idźmy dalej

Piwo określone...
        2025-12-05, 00:06
      • Prusak
        Piwoteka, Miłość w Canoe
        Prusak
        American Pils.
        E: 8,0
        A: 3, 5%
        Lekkie piwo, jaśniutko żółte, z utrzymującą się powyżej obrączki pianą, słabo się osadzającą.
        W zapachu chmielowa świeżość.
        Wysycenie średnie.
        Smakowo lekko, ale z bardzo przyjemną średnią goryczką, mimo lekkości...
        2025-11-13, 20:53
      • darekd
        Wieninger, Kerndl-Kini
        darekd
        Browar z górnobawarskiej miejscowości Teisendorf.

Jest to górnofermentacyjne piwo wielosłowodowe, jakie od czasu do czasu można spotkać w Bawarii.
        W tym wypadku użyto orkiszu, żyta (lokalnej alpejskiej odmiany żyta ozimego Tauernroggen), jęczmienia, owsa, pszenicy (lokalnej...
        2024-03-21, 21:52
      • dadek
        Niemcy, Hannoversch Münden, Markt 3, Ratsbrauhaus
        dadek
        Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
        Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...
        2024-09-12, 23:59
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...