Dokładnie... na etykiecie warzenie i butelkowanie Szkocja.
BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
BrewDog, Punk IPA
Collapse
X
-
Ciekawe jak niegdysiejsze ikony undergroundu stają się niemalże globalną masówką. Tylko za trochę większe pieniądze
I chyba w tych ostatnich tkwi sedno. Dlatego zawsze będę kibicował tym co akurat awansują z trzeciej do drugiej ligi. Bo potem już jakoś tak średnio warto
Ostatnia zmiana dokonana przez wpadzio; 2020-08-11, 00:00.Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
Serviatus status brevis est
4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025Comment
-
Post modern classic dziś o zawartości alko 5,4%
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - złoto.
Aromat - lekko cytrusy i mini zioła.
Smak - słodkawe, mikro cytrusowe, gorzkawa ziołowość, mała goryczka.
Wpadzio ma rację... piwo jest cienkie, mało treściwe smakowo. Jednym słowem... obleci. Niestety nic więcej
Comment
-
Buteleczka szpileczka, 9zł w Lidl'u, może dla Lidl'a może oficjalne, w każdym razie, hasło z piosenki Sham 69, z tyłu, że store cold, drink fresh, chmiele nie podane. Dość jasna barwa jak na IPA. W zapachu ajpa-srajpa jak to się zwykło mawiać, melon, sosna, nuta dolna więcej żywicy, modrzewia itd. Pachnie typowo, ale nie bucha. W smaku rozwodnione, posłodzone nawet, nic z tego aromatu, goryczka śladowa, szczątkowa, z czasem lekko narasta, ale potem się całkiem rozmywa; właściwie to takie session apa. Ogólnie raczej słabo. Big Cyc: "Śruba nosił irokeza, bo był królem Jarocina, Śruba miał trzy gwoździe w nosie, walił na raz 4 wina"-Punk IPA wersja pierwsza, "Śruba zgolił irokeza, jest murarzem przy kościele, zawsze chodzi w ortalionie, jada rosół co niedzielę"-Punk IPA wersja obecna, ani punk, ani ipa, przy dobrej pogodzie z lagerem można pomylić.Mały porterek-przyjaciel nerekComment
-
Obecnie 5,4% alk. Puszka 500 ml w kolorze niebieskim jak u Javoxa. Nabyte w Kaufie za 11.99 PLN. Podoba mnie się tekst na puszce "post modern classic", bo sam się na takim piwie wychowałem, gdy Omerta (KRK) uruchomiła zagraniczną część to Brewdog był zawsze i zwykle to właśnie Punk IPA. Inaczej się wtedy "jawiła" IPA - ta klasyczna - a inaczej chciałoby się ją widzieć dziś. Nie wiem czy to kwestia zmian w recepturze czy mój subiektywny osąd, ale szału nie było. Tylko cena skłania do ryzyka. U nas krafty w "krafciaku" w tej cenie nie bywają. A na pewno nie IPA.Comment
-
Dalej alko 5.4%
Chmiele: Loral, Mosaic, Simcoe, Citra, Krush, Chinook.
Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
Lacing - parę cieniutkich krążków.
Gaz - średni.
Barwa - złoto.
Aromat - grapefruit na innych cytrusach, raczej po staremu.
Smak - piwo słodkie, gorzkawe cytrusy, nuta ziołowa. Z czasem jest tez goryczka.
Ogólnie może być ale czas dla tego smaku raczej już minął
Comment
-
Obserwacja z 2011 r.
ObecnieU mnie barwa przypominająca klasyczne pszenice i do tego ta wspaniała piana.
Aromat - zdecydowany mocny, ziołowy chmiel.
Znowu nie silę się na dokładniejsze opisy, bo o nich była już mowa
Według tekstu umieszczonego na ecie to agresywne piwo nie dla cieniasów spod znaku marketowych lagerów
Chyba powinienem teraz bardzo wysoko ocenić to piwo?
No cóż nie pamiętam żebym kiedyś pił tak goryczkowe piwo /może kiedyś coś z domowych produkcji/. Trudno tu jednak mówić o złożoności smaku, balansach itd. Tu jest jedno mocno chmielowe uderzenie, które albo przyjmujesz albo wracasz na czworakach do narożnika
Punk tu idealnie pasuje w nazwie, bo jest nieskomplikowane, niezbyt wiele treści, jeden wymiar i zero kompromisów. Nawet mi się odbiło chmielem
11,9% ekstr. 5,4% alk.
w składzie tylko słód jęczmiennyComment