Toccalmatto, Tainted Love

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2011.06
    • 2657

Toccalmatto, Tainted Love

Piwo w belgijskim stylu saison z mikrobrowaru Toccalmatto, uwarzone w kolaboracji z innym lombardzkim mikrusem Extraomnes z Marnate (http://www.extraomnes.com/)

Barwa bardzo ciemnego brązu, niemalże nieprzenikniona.
    Piana beżowa, bardzo wysoka po nalaniu. Opada nieregularnie tworząc tu i ówdzie małe czapy. Lekko krzaczy na ściankach. Do końca w postaci szumowiny.
    Bogaty, złożony aromat o owocowym i przyprawowym charakterze. Wiśnia, cytrusy, i przede wszystkim suszona śliwka, nieco pieprzu. Jak w innych piwach z Toccalmatto wyczuwalna charakterystyczna octowa nuta.
    W smaku pojawia się wyraźna kwaskowatość, która towarzyszy cierpkim owocowym nutom. Wyraźna ziemista chmielowość. Finisz dość wytrawny, cierpko owocowy. W posmakach goryczka i aromaty spalenizny. Mam wrażenie, że brakuje tutaj nieco ciała, treściwości.
    Nagazowanie na dość wysokim poziomie, piwo sprawia wrażenie lekko musującego.
    Opakowanie to winna butelka 0,75l z etykietą.... no kurcze, ja to już gdzieś widziałem... Kolorowo, rzewnie, kiczowato. Ładnie, aż serce rośnie, a kicha mięknie Kapsel firmowy, w wersji maxi. Alkohol 4,7%

Piwo nieco męczące, o wybitnie wytrawnym charakterze i rozczarowującej treściwości. Długo zalega popiołowymi posmakami. Oglądam jeszcze raz butlę... i daję 6,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

Related Topics

Collapse

• pebejot
    Włochy, Turyn, Via Silvio Pellico 1A, Toccalmatto Torino
    pebejot
    Firmowy lokal browaru Toccalmatto z Parmy.
    W Parmie mają firmowy sklep a w centrum Turynu jest o ile mi wiadomo jedyny firmowy pub.
    Lokal znajduje się w jednej z kamienic przy cichej ulicy niedaleko głównego dworca kolejowego.
    W środku bar z potężną baterią kranów i kilkanaście...
    2025-09-24, 09:02
  • Prusak
    [Funky Fluid] Lubelski Pils
    Prusak
    E: 12, 5 Blg, A: 5, 2 % obj.
    Zapach bardzo ładny, ziołowy z lekkim elementem owocowym.
    Kolor przepisowy, jasna żółć w kierunku pełnego koloru.
    PIana początkowo wysoka, szybko opda do obrączki, słabo osadza się na szkle.
    W smaku wyrażna dominacja ziołowej goryczki,...
    2025-10-04, 16:38
  • darekd
    Náchod, Primátor Single Hop Lager (Fusion)
    darekd
    Po zeszłorocznym udanym "single hopie" na chmielu Most (krzyżówki Cascade i dzikiego chmielu czeskiego):

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hop-lager-most

przyszedł czas na nowy czeski chmiel (2020) pod...
    2022-10-21, 21:39
  • dadek
    Pfungstadt, Mühlstraße 1, Pfungstädter Brauereigasthof
    dadek
    Będąc w Darmstadt 21.07.2022 zamierzałem przejechać krótką, ślepą linię kolejową do Pfungstadt. Gdy byłem na miejscu naprzeciw dworca (Eberstädter Straße 89) ukazał się moim oczom dość duży browar z widoczną na herbie datą założenia 1831. Było już pod wieczór, baner przy bramie...
    2022-10-19, 23:41
  • kloss
    Bracongo, Tembo
    kloss
    Piłem wcześniej "Tembo" z Brasimby, tym razem zdobyłem produkowane przez Bracongo na licencji Brasimby.
    Alkohol 5,9%, butelka 65 cl.
    Piana obfita, gęsta i trwała, barwa jasno-miedziana.
    W smaku słodkawe, winne, o owocowym charakterze (jakby wiśnie), przypominającym...
    2020-06-09, 09:56
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...