Amiata, Cinabro

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19348

    #1

    Amiata, Cinabro

    Barley Wine, alk. 11 (?). 6 miesięcy dojrzewania w beczce. IBU 30; Chmielone Chinook, Magnum, Cascade, Fuggle oraz Amarillo.

    Barwa wiśniowo-brunatna, mętne, z osadem drożdży.
    Piana tragiczna, ciężko dało się uzyskać cokolwiek, lejąc nawet z wysoka. Krótkotrwały efekt.
    Zapach: suszonych owoców, coś korzenno-winnego, lukrecja;
    Smak: nie czuć goryczy, choć chwilowo po przełknięciu obecna na języku; gęste, oleiste; winne posmaki, lekko drożdżowe.
    Nasycenie niewielkie.
    Smaczny, deserowy wyrób, ale bez szału.

    Mój drugi w życiu barley wine i ten domowy 30 blg był smaczniejszy. Zważywszy na cenę butelki 0,33 litra ~28 zł to lekkie rozczarowanie. Zakupione w SmakPiwa.pl
    Attached Files
  • yoxik
    Porucznik Browarny Tester
    • 2012.10
    • 427

    #2
    Amiata, Cinabro

    Piany brak jak i nasycenia. Kolor ciemny prawie nieprzejrzysty. Aromat likier, słodycz, winny przyjemny. Smak intensywne suszone owoce śliwka, jest likierowy z delikatnym nie przeszkadzającym ,rozgrzewającym alkoholem. chmielenie weszło w nutę żelazistą, lekki popiół przyjemny. goryczka jest zauważalna nie wysoka Mimo rozgrzewającego mocnego piwa, jest ono bardzo gładkie podczas picia, lekkie w odbiorze ułożone przyjemne w piciu Bardzo dobre, lecz ale bez efektu WOW.
    Również tutaj
    https://www.instagram.com/adam_slodowy_to_ja/

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19348

      #3
      Ten styl tak chyba ma. W moim wheatwine amerykany w 3-4 tygodniu degustacji były wyraźne. Potem zanikały na rzecz typowo słodowych i estrowych nut. Potem szału już nie było.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Kazimierz_W
        Svyturys Vintage 2021
        Kazimierz_W
        Specjalna linia piw Svyturys, produkowana w małych partiach w butelkach numerowanych. JA w Kownie trafiłem z tej serii American Style Wheatwine.
        Kolor: miedziano -czerwony
        Piana: niska szybko znika
        Wysycenie: umiarkowane
        Aromat: tu duże zaskoczenie, bo nie czuć amerykańskich...
        2022-01-20, 13:57
      • Ahumba
        Chojnice, Szewska 18, Wieśniak Burger w Czeskim Browarze.
        Ahumba
        Jeszcze niedawno w centrum Chojnic były sobie dwa lokaje Czeska Degustatornia i Wieśniak Burger prowadzone przez rodzeństwo. W tym roku połączyły się i koło Bramy Człuchowskiej przy ulicy Szewskiej powstał Wieśniak Burger w czeskim browarze. Wystrojem i klimatem nie umywa się do poprzedniej...
        2025-07-22, 16:31
      • Petitpierre
        2025.07.04-06 - RZESZÓW, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
        Petitpierre
        Festiwal jest nr 9. Pogoda dopisała. Parę nowych uczestników i niektóre browary zadbały o ławki. Ceny w zależności czy piwo czy PIWO od nastu od 22zł czyli również na plus.

        Toteż ad rem, bo naprawdę wybór spory:

        1) Stodoła, RIS ze śliwką, inkryminowanej brak, ale w zapachu...
        2025-07-04, 21:22
      • heckler
        Velké Bílovice, Polní 1480, Minipivovar Rychtik
        heckler
        Mini browar Rychtik śmiało można zaliczyć do kategorii mikrusów. Browarek znajduje się w ogrodzie domu rodzinnego w nowo wybudowanym budynku.
        Od 1 czerwca 2024 r. działa już legalnie i warzy się przy użyciu własnej technologii. Michal Švrček, to właściciel, piwowar, oraz były elektryk,...
        2025-06-26, 09:25
      • Petitpierre
        ? [Funky Fluid], Boarding: Phuket
        Petitpierre
        Podwojone płatki, i pszenne i owsiane. W zapachu winogrona, trochę cytrusów, pitahaya, sok pmarańczowy; słodko, w nucie dolnej skórka grejpftruta czerwonego, bez szału, ale nie czuć też malizny. W smaku bardzo lekkie, wodniste i goryczka nieśmiała, bardzo jednywymiarowe.
        2025-06-13, 19:09
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...