Nuovo Birrificio Italiano, Cassissona

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kony
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2005.08
    • 1701

Nuovo Birrificio Italiano, Cassissona

Kolejne ciekawe piwo z "piwnej pustyni Europy". Tym razem to Cassisona czyli piwo z aromatem czarnej porzeczki. Na szczęście aromat nie pochodzi z laboratorium a z naturalnego soku dodanego w początkowej fazie fermentacji. Dzięki temu ta odrobinę cierpka nutka jest ledwie wyczuwalna na języku i oczywiście w zapachu.
    Piwo jest obficie nasycone gazem i posiada bardzo obfitą, w początkowej fazie trudną do przejścia pianę. Posiadacze wąsów miejcie się na baczności!
    Po krótkiej chwili piana ustępuje i można spokojnie spróbować samego piwa. Moim zdaniem warto bo piwo jest warte uwagi. Wyłazi zapatrzenie w kierunku Belgii ale to akurat nie wada. Lekko alkoholowy posmak, niezbyt nachalna goryczka i wyraźna słodowość. U mnie piątka z małym plusem.

Butelka 0,75
    Alk. 6,4%
    Plato 17
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez kony; 2007-09-15, 21:23. Powód: literówka

Related Topics

Collapse

• pebejot
    Włochy, Turyn, Via Jacopo Durandi 13, Birrificio La Piazza
    pebejot
    Browar restauracyjny w północnej części miasta.
    Z głównego dworca Porta Nuova dojazd tramwajem linii 9 (9 przystanków).
    Browar istnieje od 2007 roku i jest zlokalizowany w odnowionym zespole budynków, wyglądających na dawny obszar przemysłowy.
    Wchodzi się przez dziedziniec,...
    2025-09-21, 21:55
  • Prusak
    Browar Bóbr, Duch Pienin
    Prusak
    Lager o zawartości alk. 4., 7%.
    Zresztą ich pils ma podobnie i też występuje pod nazwą Duch Pienin.
    Mają jeszcze Ducha Tatr i tak pewnie można byłoby mnożyć te same piwa, zmienając tylko nazwy w zależności od zapotrzebowania.
    W zapachu słodowość i zbożowości,
    ...
    2024-12-18, 17:42
  • kaczka116
    Pracownia Piwa, [PP/Birrificio Italiano] Inferno
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2019-01-29, 16:28
  • e-prezes
    Włochy, Mediolan, Camillo Golgi 60, Birrificio Lambrate
    e-prezes
    Nie wiem jak tam trafiłem, ale z racji, że nocowałem w okolicy trudno było nie wpaść następnego dnia, gdy pub przy Adelchi 5 był jeszcze nieczynny, jak większość innych browarów i knajpek w tej części miasta. Czynny jest od 12, więc część wpada tam na lunch, a młodzież po zajęciach....
    2022-10-21, 13:34
  • kony
    Nuovo Birrificio Italiano, Amber Shock
    kony
    Kolejny mikrobrowar o całkiem sporej ofercie ciekawych piw. Niestety jak to bywa w takich przypadkach ceny delikatnie mówiąc zaporowe.

Amber Shock to jedno z najmocniejszych piw w ofercie browaru. Amber Ale, zacierane infuzyjnie i kondycjonowane (nie refermentowane ! ) w butelkach...
    2007-08-11, 18:29
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...