Theresianer, Wit

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • badejza
    Porucznik Browarny Tester
    • 2009.03
    • 277

Theresianer, Wit

Piwo przywiezione prosto z Włoch.

5,1% alk., 750ml, sugerowana temperatura podania 6-8ºC.

Kolor: tu ciekawostka, w zależności od kąta oglądania szklanki z piwem przechodzi z mętnie żółtego, poprzez "lemoniadowy", aż pod zielonkawy (ale to już pewnie można zrzucić na oświetlenie)

Piana: z początku obfita, lecz nie do przesady. Dość szybko opada. Przy następnych nalewaniach tworzy się już tylko symboliczna na kilka sekund i... tyle ją widać - jak w Coca Coli.

Smak: goździki, lecz głównie cytrusy, ciężko jest mi doszukać się innych smaczków. Wysycenie jest dość duże i to bąbelki dają największy efekt na podniebieniu.
    Podczas przełykania można wyczuć leciuteńki posmak charakterystyczny dla piw pszenicznych.

Podsumowując, pijąc to piwo czuję się trochę, jakbym pił pszeniczniaka na wpół rozrobionego z lemoniadką. I kolor podobny, i dominujący smak cytrusów, i chroniczny brak piany przy kolejnych nalewaniach.
    Gdyby nie fajny kapsel do kolekcji, to nie warte byłoby swojej, dość wysokiej ceny, ani trudów własnego improtu.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez badejza; 2011-12-02, 21:58.
    Chamstwo w państwie, Panie.

Related Topics

Collapse

• kaczka116
    Ziemia Obiecana, [Monsters] Lemoniadowy Joe
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2018-10-23, 16:26
  • kaczka116
    Bazyliszek, Lemoniadowy Joe
    kaczka116
    Piwo gotowe do oceny
    2017-07-16, 09:23
  • piwo
    Theresianer, Theresianer Lager
    piwo
    Piłem tylko z kufla i tylko jeden raz (widziałem to piwo tylko w jednej knajpie) - a szkoda. Pamiętam, że na dystrybutorze jako herb była latarnia i dopisek - Theresianer Alte Brauerei Triest 1766.
    Czyli tradycje Austriackie.

Wg mnie pils,
    Alkohol około 5v.
    ...
    2003-08-01, 09:20
  • wpadzio
    Theresianer, Birra Venezia Bionda
    wpadzio
    Birra Venezia był historycznym weneckim browarem, założonym w 1835 roku pod szyldem Biliotti. Nazwę zmieniono w 1913 roku. A sam browar działał jeszcze do 1928 roku. Po 80 latach, w 2008 roku firma Birra Venezia Srl postanowiła wskrzesić markę. Piwa obecnie kontraktowane są w browarze Theresianer...
    2014-08-22, 16:24
  • Pancernik
    Theresianer, Vienna
    Pancernik
    Trzecie z piw browaru "antycznego" z Triestu, tym razem "wiedeńczyk" o parametrach 5,3% i 14 Blg.
    Piwo ma piękny, nasycony, bursztynowy kolor. Piana jest kremowa, drobna i wysoka, pozostaje na dłużej jako centymetrowy kożuszek.
    Zapach to słód karmelowy z dodatkiem...
    2011-09-06, 12:19
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...