Znakomite piwo Jasne Pełne warzone w słynnym "stylu wrocławskim"
Nagazowanie wręcz idealne. Puszysta, gęsta, trwała biała pianka (jak to mówi Biermann - "szko" ), utrzymująca się do końca spijania tego wybornego trunku. Barwa typowa pilznińska - jasna, herbatkowa. Aromat i smak przepyszne, lekka słodycz (trzeba Ciotka koniecznie popracować nad jakąś wrocławską wersją miodową).
Duży plus za nieodrapaną butelkę - Slavoy - piona za etykietę
Ocena - 5 na 5 możliwych
Attached Files
Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą .... Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
nagazowanie: dobre, mocne psyknięcie przy otwieraniu, później stałe bąbelkowanie w masie piwa,
piana: biała bardzo gęsta i trwała, powoli opadająca,a po opadnięciu pozostawia cienki kożuszek na powierzchni,
barwa: jasnozółta, ciepła , bardzo przyjemna
zapach: nieokreślony, brak chmielu, charakterystyczny dla słabo aromatyzowanych chmielem piw,
smak: na pierwszym planie dominująca słodkość, ale nie taka chamska od cukru, a szlachetna piwna słodkość dekstrynowa. Drugoplanowo pojawia się chmielowa goryczka, która jednak tej słodkości nie maskuje; pozostaje w tyle gardła, zanika jednak po kilkunastu sekundach. Obecne posmaki poboczne, jak dla mnie - niedefiniowalne.
wrażenie ogólne: solidne jasne piwo. Nieco nadmierna słodkość połączona z mała ilością chmielu powoduje, że dla mnie jest ciut przyciężkawe. Zdecydowanie lepiej pasuje mi "Upalne".
Kolor złoty
Piana drobnopęcherzykowa długo utrzymująca się
Zapach słodowo chmielowy z cytrusowym finiszem
Wysycenie wysokie
Smak słodowo chmielowy ze sporą przyjemną, cytrusową długo utrzymującą...
Parametry:
E: 14, 9 % wag.
A: 6,2& obj.
Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
E: 24 Blg
A: 10, 5%
Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...
Piwo z kalendarza adwentowego
Blg 12 IBU 19 Alk 5,6%
Kolor złoty
Piana drobnopęcherzykowa długo utrzymująca się
Zapach słodowy
Wysycenie spore
Smak pełny wyraźnie słodowy z zamykającą sporą przyjemną goryczką
Całkiem dobre piwo...
Comment