Browar Św. Hildegarda, Koźlak 16'

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Browarzyciel
    Porucznik Browarny Tester
    • 2005.08
    • 357

    #1

    Browar Św. Hildegarda, Koźlak 16'

    Piwo nie tylko godne opisania, ale przede wszystkim warte spróbowania! Piękny głęboki, ciemno-bursztynowy kolor albo, jak kto woli, czerwono brązowy. Po otworzeniu butelki z patentowym zamknięciem, wiemy już, że będzie dobrze nagazowane. Donośne „bum” i piana tworzy się obficie jeszcze w butelce. Po ostrożnym nalaniu do szklanicy tworzy piękną, zabarwioną w kolor piwa, czapę, która znika po jakiś 3 min. pozostawiając 1 cm kożuszek, co jest typowe dla mocniejszych piw. W temperaturze piwnicy (mojej), czyli obecnie 6’C, piwo lekko nieklarowne. Delikatna mgiełka jak ekran pokazuje załamywanie się światła na szkle, co przy tym kolorze daje przyjemne wizualne wrażenia.

    Zapach, a raczej aromat, wybitnie słodowy i karmelowy. Od razu wiemy, że będziemy mieć do czynienia z esencją. Nie czuć aromatycznego chmielu, i dobrze, bo pijemy przecież Bock’a. Zapach przypomina mi kromkę świeżego pieczywa, za każdym razem, kiedy mój nos ląduje w szklanicy.

    Smak słodowy, pełny, lekko kwaskowy, karmelowy idealnie dopełniający się. Brak wyraźnej goryczki, skutecznie przykrytej, zdominowanej słodem i karmelem. Goryczka pojawia się dopiero dłuższą chwilę po przełknięciu, pozostając głęboko na podniebieniu. Jest to piwo mocne, więc pod koniec degustacji można odczuć już lekkie „kręcenie beretem”, ale o dziwo! Nie czuć jakiś wyraźnych posmaków alkoholu. Nie czuć, ale po każdym łyku przyjemnie ogrzewa. Idealne na zimę przed kominkiem w towarzystwie przyjaciół. Piwo mocno nagazowane. Podczas picia cały czas uwalnia się CO2, i tak aż do końca. Czysty smak lagera.

    Ogólnie, … bdb! Może zabrzmi to dziwnie, ale nie jestem fanem mocnych piw. Tym bardziej więc moja opinia jest obiektywna Myślę, że gdyby zastosować tą recepturę i uzyskać 21-23’Blg byłby to idealny Dopplebock, taki jak przed wiekami robili mnisi, a który ongiś nazywano płynnym chlebem. Tak chyba właśnie zrobię.

    Dziękuję
    BROWARZYCIEL
    Profesjonalnie o piwie na: http://www.browarzyciel.pl
    eventy dla firm

Related Topics

Collapse

  • dadek
    Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
    dadek
    Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
    2022-04-08, 02:05
  • darekd
    Maians, Espiga Begin to Run
    darekd
    Nowoczesny rzemieślniczy browar z katalońskiego Sant Llorenç d'Hortons pod Barceloną.

    American IPA
    7% alk.
    60 IBU

    Chmiele: Zeus, Centennial, Simcoe, Vista, Azacca, Cascade and HBC-630 i na zimno powtórka wszystkich tych chmieli

    https://www.espiga.c...
    2025-05-26, 22:52
  • darekd
    Łażany, Strzegomski Lager
    darekd
    Dość tajemniczy kontraktowiec, z tego co wiem warzyli kiedyś w Hoppy Lab w Żarowie na Dolnym Śląsku, niedaleko miejscowości Łażany, gdzie w tamtejszym folwarku (wymagającego remontu) planowane jest umiejscowienie browaru. Tu i ówdzie ich piwa dostępne są m.in. we Wrocławiu

    ...
    2025-03-27, 23:59
  • Prusak
    Perła, American IPA
    Prusak
    Parametry:
    E: 14, 9 % wag.
    A: 6,2& obj.
    Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
    Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
    2025-01-04, 23:00
  • darekd
    Opillia, Rizdwiane
    darekd
    Bożonarodzeniowe ciemne piwo z dodatkiem cynamonu, dosładzane m.in. ekstraktem stewii

    12% ekstr.
    4,8 % alk.
    12 IBU

    Aromat - jest dość słodko, czuć ciemne słody, ciut chleba razowego, po przelaniu wyraźny karmel i trochę cynamonu
    Piana - wysoka, trwała,...
    2025-01-03, 00:50
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...