Markowe Domowe, warka #16 Zasiali Górale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #1

    Markowe Domowe, warka #16 Zasiali Górale

    Piwo uwarzone w ten sposób.

    W piwie tym został osiągnięty ciekawy efekt, jakby to powiedzieć, miodowej gładkości. Jest wybitnie słodowe z nieustępujacą ale wywarzoną goryczką. Kolor miodu lipowego. Piana drobna i trwała. Zapach również słodowo-miodowy. Etykieta z pełnymi informacjami o piwie i obrazkiem odnoszącym się do nazwy piwa.

    Piwo na prawdę udane

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19317

    #2
    Sądząc po zaw. alk. baling pewnie nie wyższy niż 11 ?!
    Dość mętne, w jasnozłotym kolorze. W zapachu czuć lekko drożdże i gdzieś ulotna landrynkowa nuta. Smak z umiarkowaną goryczką, pozostającą na języku. Piana początkowo obfita średniogruba opada do placka na powierzchni. Nasycenie umiarkowane.
    Ogólnie smaczne, choć jak na dolniaka zbyt mało chmielone.
    A co ma z tym wspólnego owies?

    Comment

    • Shlangbaum
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2005.03
      • 5828

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
      A co ma z tym wspólnego owies?
      w składzie:
      -1200 g - płatki owsiane błyskawiczne

      Krakowski Konkurs Piw Domowych !

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19317

        #4
        Może stąd ta łagodność. Mojej siostrze piwko smakowało i połowę wypiła sama
        Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2007-03-05, 10:40.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24122

          #5
          akcja czyszczenie piwniczki, cd

          uwarzone tak: http://www.browar.biz/forum/showpost...&postcount=243

          w zapachu intensywny ulepkowaty aromat chmielowy, piana gęściutka i długotrwała, kolor- pomarańczowo-brązowo-butelkowy, fajna goryczka - choć dziwnie kontrastuje z nieco "miodową", cięższą podstawą piwa - na początku w ustach - lotna jakby goryczka szybko roprzestrzenia się po całej jamie ustnej, choć nie jest nachalna, po chwilce dociera do nas chłodna treściwość na dnie a potem na finiszu pojawia się zanikająca o nieco innym charakterze niż wcześniejsza - goryczka. nasycenie jak trza. Interesujący efekt przy ogólnie dobrze zrównoważonym piwie.

          dzięki Mark33 za możliwość spróbowania!

          aha - duża butla, etykieta, wszystko na miejscu
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Domowe kupażowanie piw
            darekd
            Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

            Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...
            2023-03-06, 23:54
          • etman
            Piwowar nr 52
            etman
            Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

            Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



            Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

            W numerze 52 :
            • Wywiad numeru Nie przetrwamy
            ...
            2025-03-13, 10:16
          • kaczka116
            Błonie, Polski Folklor - Zasiali Górale
            kaczka116
            Piwo gotowe do oceny
            2020-02-29, 15:36
          • etman
            Piwowar nr 51
            etman
            Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

            Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
            2024-12-10, 19:48
          • e-prezes
            lajboCKowe piwo domowe
            e-prezes
            parokrotnie padła taka propozycja (nie powiem z czyjej strony) na spotkaniach krakowskich i mimo, że słabo wierzę (słabej wiary jestem gość) w powodzenie tego przedsięwzięcia to chciałbym spytać drogich forumowiczów jakie miało ono by być - tzn jak w tytule.
            ...no i...
            domowe - lekki pils
            0,00%
            0
            domowe - lekki ciemniak
            9,09%
            2
            domowe - pszeniczne
            4,55%
            1
            domowe - mocniejszy ciemniak
            9,09%
            2
            domowe - mocniejsze jasne
            0,00%
            0
            domowe - koźlak
            45,45%
            10
            domowe - porter
            13,64%
            3
            domowe - klasztorne
            13,64%
            3
            domowe - inne
            0,00%
            0
            domowe - z zaprzyjaźnionego zamiejscowego browaru
            0,00%
            0
            jakieś dobre polskie przemysłowe
            4,55%
            1
            jakieś dobre zagraniczne przemysłowe
            0,00%
            0
            2005-07-15, 15:09
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...