BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników. Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób. Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających. Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!
Z rozpoczęciem warzenia własnego piwa nosiłem się od ponad roku. W końcu się przemogłem i zamówiłem zestaw Super Start z przyległościami Na pierwszy ogień poszedł Muntons "Irish Stout". Warzenie było zaplanowane na wczoraj, przy czym podczas...
Czarne piwo o gęstej i pięknej pianie w kolorze kawy z mlekiem i średnim nagazowaniu. Zapach zachęcający, choź dość delikatny: z lekka palony, delikatnie chmielowy.
Smak: wyrazisty, wytrawny, mocno palony z zachowanymi w tle nutami słodowymi.
Kolejny ciemniaczek od Maidenowca
Piwo super pachnie imbirem, piana jest sztywna i trwała. Kolor ciemny stoutowy, z rubinowymi przebłyskami. Odpowiednio nagazowany, nie szczypie, no chyba, że od imbiru, którego jest sporo. W smaku spodziewałem się czegoś mocniejszego i bardziej...
Kolejna bardzo udana warka z tego browaru: Praktycznie czarne piwo, o przepięknej kremowej pianie bardzo długo utrzymującej się na powierzchni piwa. W zapachu dominują nuty palone, choć i słodowość jest dobrze wyczuwalna. Smak typowy dla milk stouta: wyraźnie palony, choć zrównoważony delikatną...
Na pierwszym planie smaku udarza lekka kwaskowatość wykończona bardzo intensywnym winnowo-słodowo-karmelowo-miodowo-owcowymi akcentami. W tle lekkie alkoholowe nutki. W posmaku wychodzi delikatna goryczka. Bardzo porterowy ten pszeniczniak.
Zapach szlachetnego chmielu, z czasem mniej wyczuwalny....