Skoro dodaje się piwa, które na etykietach nie mają oznaczonego miejsca warzenia, nie ma też takiej informacji na stronie WWW (jeśli jest) lub profilu FB na podstawie domniemań i zgłoszeń osób w tym miejscu, które jak widać są naznaczone stygmatem wiedzy absolutnej to czemu mnie odmawiasz tego przywileju.
Powoli rośnie ilość browarów, które ukrywają lub mijają się z prawdą z miejscem warzenia. Czy to oznacza, że mamy je nie dodawać, jakby w ogóle nie istniały?
Firma Pana Czepiela, mimo, że ma dwa browary, dwu gł. piwowarów faktycznie działa jak jeden podmiot. A piwa warzy się na bieżąco tam gdzie jest wolny tank. Informacja na etykiecie o miejscu warzenia też może być obarczona błędem, bo misternie ułożony plan fermentowni mogą zakłócić zdarzenia, które w obliczu fizycznych kosztów nikt nie będzie brał na siebie. Warzy się tam gdzie jest miejsce w tanku. Zwłaszcza jak ma się na karku 8 lub więcej (nie wiem ile w tym momencie) kontraktów.
Słód Pilzeński, chmiele Magnat i Sybilla, drożdże W34/70
Prawdopodobnie jest to Laska Nebeska rozlana dla "Labirynt Fryzur" (leszczyński salon fryzjerski) i dostępne tylko w Lesznie i najbliższej okolicy.
"Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne Moja strona www w początkowym okresie budowy
Wedlug ratebeera wszystko jest w Gryfie oprocz jakichs 2 piw. W dzienniku 2 piwa albo 3 widnieja w Marysi wiec przyjmijmy wersje Gryfowa. To nie znaczy, ze tak jest. Widocznie moga warzyc w 2 szczyrzycach. Slyszalem ze ma sie otworzyc 3 browar który ma przejac Brokreacja tamze.
Dlatego nie szanuje kontraktowcow, ktore ukrywaja miejsce warzenia na etykiecie a na pytanie na fb milcza.
Dla mnie jest to znaczaca informacja jezeli browar warzy kontraktowo w wiecej niz 2 miejscach.
Moze czas zmienic zasade dziennika i po prostu rozdzielic browary fizyczne i kontaktowe? Moze cos w stylu ratebeera? Niestety czesto zle zakotwiczone sa piwa, ciezko jest je przenieść i trudniej znalezc przy tej liczbie kontraktow.
Ja trzymałem się tego, że postawili w zeszłym roku, nową dużą warzelnię w Marysi. Właśnie dla kontraktów, no bo przecież nie dla samej restauracji jest 20 hl. Dodatkowo ostatnie piwa w bazie są z Marysi. RateBeer też tworzą ludzie i sam tam możesz je dodać. Mod je tylko zatwierdza. Weryfikacji nie ma żadnej, tylko wiedza moda, a ta jak widać jest wszędzie znikoma skoro browary tają miejsce warzenia.
BTW, przypomina mi się akcja sprzed lat gdy z petycją występowaliśmy (także w imieniu Bractwa Piwnego) o zaprzestanie przez koncerny ukrywania miejsca warzenia. Jak widać kraft nie wiele się różni od koncernów. Biznes jest biznes!
Coś tu jest nie tak. To co jest na forum to Black is White (2,8/7,7), i takiego piwa Nepomucena i Borderline nigdzie nie znalazłem (ani RB, ani fb...).
Natomiast to co zgłaszał fuliano (White is Black 6,2/15,4 mam w butelce).
Wydaje mi się, że trzeba to poprawić, ale może to nowość???
To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Coś tu jest nie tak. To co jest na forum to Black is White (2,8/7,7), i takiego piwa Nepomucena i Borderline nigdzie nie znalazłem (ani RB, ani fb...).
Natomiast to co zgłaszał fuliano (White is Black 6,2/15,4 mam w butelce).
Wydaje mi się, że trzeba to poprawić, ale może to nowość???
Comment